Čitaj i plači (2006)

Read It and Weep (Originalni naziv)

komedija obiteljski tinejdžerski

Život povučene tinejdžerice se mijenja kada njezin dnevnik slučajno dospije u školski list

 
Režija: Paul Hoen
Scenarij: Patrick J. Clifton, Beth Regazio, Julie DeVillers
Uloge: Kay Panabaker, Danielle Panabaker, Alexandra Krosney, Marquise Brown, ...

Filmografija

Zabavna, ležerna i dinamična komedija za tinejdžere televizijskog redatelja Paula Hoena (The Luck of the Irish, Tru Confessions, You Wish!, serije Tajni svijet Alex Mack) uspjela je adaptacija popularne knjige Kako je moj osobni dnevnik postao bestseler Julie DeVillers.

Jamie Bartlett (K. Panabaker) povučena je i nesigurna učenica prvog razreda jedne američke srednje škole, bistra tinejdžerica koja se sa svakodnevnim problemima suočava uz pomoć svoje izmišljene prijateljice Is (D. Panabaker). Is je sve ono što Jamie nije i ne može biti, spretna i na jeziku oštra djevojka koja Jamie stalno savjetuje o odnosima s prijateljima i svemu ostalom. A najbolje Jamieine prijateljice su energična Harmony (A. Krosney) i plaha Lindsay (M. Brown), njezine školske kolegice koje kao i ona rade u pizzeriji Jameina oca Ralpha (T. Virtue). Dok mašta o vezi s Marcom Vegom (C. Broskey), najpopularnijim dečkom u školi, Jamie ne primjećuje da je u nju zaljubljen njezin prijatelj Connor Kennedy (J. Dolley).
Istodobno, Jamie sva svoja zapažanja o prijateljima i školskim kolegama bilježi u dnevnik na kompjutoru. Približava se veliki školski ples i Jamie priželjkuje da ju prati upravo Marco, čini se bistar mladić koji piše prekrasne ljubavne pjesme. Nakon što jednog dana u žurbi umjesto sastava u školski list mailom pošalje prvi dio svog dnevnika, Jamie ne sluti što ju očekuje. Kad poglavlja tog dnevnika najprije budu objavljena u školskom listu, a potom i kao zasebna knjiga, Jamie će neočekivano postati najpopularnija djevojka u školi...
Riječ je o dinamičnom, duhovitom i razigranom djelu koje efektno zagovara prave životne vrijednosti poput obitelji, istinske ljubavi, prijateljstva, požrtvovnosti i iskrenosti. Također, u filmu se na zanimljiv način obrađuju i teme odrastanja i svih problema koji ga prate, kao i nužnost preuzimanja odgovornosti i borbe za svoje mišljenje i stav.
Zasluge za to pripadaju scenaristima Beth Ragazio i Patricku J. Cliftonu (Son in Law, Sve za Helen), koji su vješto prilagodili knjigu Julie DeVillers. Uz nenametljivu režiju, cjelinu nose raspoloženi nastupi mlade glumačke postave predvođene darovitom K. Panabaker (Čudovišta iz ormara, serije Hitna služba, Dva i pol muškarca, CSI). Uz njezinu stariju i poznatiju sestru D. Panabaker (Gimnazija za heroje, Gospodin Brooks, Petak 13., serije CSI, Zakon i red), u sporednim ulogama među ostalima gledamo A. Krosney (serije Pod kaznom do smrti, Bez traga, Zločinački umovi) i T. Virtuea (Predstavljamo Dorothy Dandridge, Ledom do slave, Slom, serije Zakon u Los Angelesu, Walker, teksaški rendžer, Beverly Hills 90210, Zvjezdane staze: Voyager). Filmsku glazbu potpisuje nagrađivani Danny Lux (serije Njujorški plavci, Dawson´s Creek, Ally McBeal, Bostonsko pravo, Zovem se Earl), a fotografiju Gordon Lonsdale (Highschool Musical, serija Život na sjeveru).

Komentari (0)

Foto