Apocalypto (2006)

Apocalypto (Originalni naziv)

akcija drama avantura

Mladi lovac daje sve od sebe kako bi izbjegao okrutnu sudbinu i ponovo vidio voljenu ženu

 
Režija: Mel Gibson
Scenarij: Mel Gibson
Uloge: Rudy Youngblood, Dalia Hernández, Jonathan Brewer, Morris Birdyellowhead

Filmografija

U civilizaciji Maja, miroljubivo pleme okrutno je napadnuto od strane ratnika koji traže robove i ljudska bića koja će žrtvovati bogovima. Ne propustite ovaj akcijom nabijeni povijesni spektakl Mela Gibsona koji je bio nominiran za Oscara u čak tri kategorije.

Stoljeće je šesnaesto, u kasno doba civilizacije Maya. Lovac Jaguarova Šapa (R. Youngblood) živi tradicionalnim načinom života, sa sinom i trudnom ženom. Jednoga jutra njihovo selo napadaju ratnici paleći kuće i okrutno ubijajući ljude. Jaguarova Šapa u zadnji tren uspijeva spustiti ženu i sina u jednu duboku pećinu, ostavivši uže na vrhu kako bi se oni kasnije mogli uspeti. Tijekom prepada ubijen je i otac Jaguarove Šape, a on je zarobljen. Jedan od napadača prereže uže, osudivši ženu i dijete na polaganu smrt u pećini. Napadači zarobljenike vode u grad Maya, kaneći ih žrtvovati bogu Sunca. Na vrhu piramide spreman je svećenik koji živim zarobljenicima vadi srca...
Nakon velikog financijskog uspjeha kontroverzne i sjajne "Pasije", glumac i redatelj Mel Gibson, osvajač Oscara za režiju i produkciju "Hrabroga srca", nastavio je graditi jednu od najzanimljivih suvremenih autorskih karijera pustolovnim povijesnim trilerom "Apocalypto". U filmu čija je radnja smještena u suton civilizacije Maya, i u kojem likovi, među kojima su brojni naturščici, govore jezikom Maya, Gibson se na jedinstven i beskompromisan način pozabavio svojim omiljenim motivom, odnosom civilizacije i divljine, pokazavši neskrivenu sklonost prema potonjoj. Gibson je pritom redateljski virtuozan i prizori potjere u džungli spadaju među najuzbudljivije prizore suvremene kinematografije. Gibsona kao autora kritika nije jednoglasno prihvatila, no nakon "Apocalypta" broj poklonika njegova autorskog opusa bitno je porastao. Mnogi su, poput glumca Roberta Duvalla ili pak redatelja Quentina Tarantina, "Apocalypto", posve zasluženo, proglasili remek-djelom.

Komentari (30)

Foto