Lovac na talente (1994)

THE SCOUT (Originalni naziv)

komedija sport

Lovac na talentirane igrače bejzbola otkriva nadarenog mladića s psihičkim problemima

 
Režija: Michael Ritchie
Scenarij: Albert Brooks, Andrew Bergman, Monica Johnson
Uloge: Albert Brooks, Brendan Fraser, Dianne Wiest, Lane Smith

Filmografija

Redatelj Michael Ritchie (1938-2001) već je na početku karijere bio zapažen po sportsko-biografskom filmu "Vozač spusta" (1969) s Robertom Redfordom u glavnoj ulozi. Tri godine kasnije kritika je jako hvalila njegov krimić "Lav među gangsterima" s Leejem Marvinom i političku satiru "Kandidat" opet s Redfordom u naslovnoj ulozi. Sredinom sedamdesetih godina okreće se sportskoj komediji i jedan za drugim režira filmove "Medvjedi nose loše vijesti" i "Polunježno-polugrubo", a osamdesetih svoj trend komedije nastavlja.

Al Percolo (A. Brooks) radi za legendarni bejzbol klub "New York Yankees" kao lovac na talente. Jednom otkrije izvrsnog igrača koji živi u provinciji i još pohađa školu. Prilikom prvog nastupa za klub uhvati ga strah, počne povraćati i pobjegne. Direktor kluba Ron Wilson (L. Smith) za kaznu ne otpusti Percolu nego ga natjera da ode tražiti talente po meksičkim selima. Uvjeren da gubi vrijeme, Percolo krene u Meksiko gdje u nekom zabitom selu otkrije mladog Amerikanca Stevea Nebrasku (B. Fraser) koji bejzbol lopticu baca dalje od bilo kojeg glasovitog igrača. I udarac bejzbol palicom mu je strahovit. Percolo dovede Stevea u New York kako bi na praznom stadionu, pred vlasnicima klubova, pokazao što zna i umije.Klub će Steveu platiti najveći honorar u povijesti - pedeset i pet milijuna dolara. Percolo se s Wilsonom dogovori da Steve ne počne igrati usred sportske sezone nego kasnije pa će tako imati vremena priviknuti se na New York. Pred njim je još psihijatrijski pregled, jer je on jedan od najskupljih igrača. Međutim, tu se pojavljuju problemi...

Redatelj Michael Ritchie je bio izvrstan u radu s glumcima što se vidi i u ovom filmu kojeg cijelog na leđima nose samo dvojica glumaca - iskusni glumac, scenarist i redatelj Albert Brooks (r. 1947.) i manje iskusni ali ne i manje daroviti Brendan Fraser (r. 1968.). Premda je Brooks dobar glumac i komičar, kritika najviše hvali dva filma koja je napisao i režirao, a u kojima i glumi - "Majku" (1996) i "Muzu" (1999). Fraserova je karijera dobila pravi zamah tek nakon "Georgea iz džungle" (1997). Za ulogu u "Mumiji" (1999) njegov je honorar bio četiri milijuna dolara, a u "Povratku mumije" (2001) dvanaest i pol milijuna dolara.


Komentari (0)

Foto