Tsotsi (2005)

TSOTSI (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Hladnokrvnog kriminalca smekšala je beba koja mu je pomogla da ponovno pronađe dušu u sebi

 
Režija: Gavin Hood
Scenarij: Gavin Hood
Uloge: Presley Chweneyagae, Terry Pheto, Kenneth Nkosi, Mothusi Magano, ...

Filmografija

U konkurenciji favoriziranih filmova iz Palestine (Paradise Now), Njemačke (Sophie Scholl - Posljednji dani) i Francuske (Joyeux Noël), na dodjeli Oscara 2006. u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja neočekivano je trijumfirala južnoafrička kriminalistička drama "Tsotsi". Atmosferična priča o iskupljenju u svijetu kriminala mnoge je podsjetila na brazilski film "Božji grad".Doista, oba filma povezuje univerzalno razumljiv siže kontekstualiziran mjesnim društvenim prilikama te je "Tsotsi" dosad najplastičniji filmski prikaz južnoafričke zbilje nakon ukidanja apartheida.

Mladić David zvan Tsotsi (P. Chweneyagae) hladnokrvni je kriminalac koji sa svojom bandom luta ulicama Johannesburga pljačkajući slučajne prolaznike. Ne preza ni od ubojstva, pa pri krađi novčanika ubije putnika u podzemnoj željeznici. Tsotsi izazove čuđenje i kod svog prijatelja Bostona (M. Magano) kojega nakon jedne upadice brutalno pretuče.

Tsotsi krene sam u pljačku, nastrijeli dobrostojeću Pumlu (N. Mpumlwana) ispred kuće i uzme joj automobil. Bježi s mjesta zločina, ali čuje plač dojenčeta na stražnjem sjedalu automobila. Ne zna što učiniti s djetetom, pa ga Tsotsi odvede svojoj kući i natjera mladu susjedu Miriam (T. Pheto) da mu pomogne oko bebe. Istodobno Pumla pomaže policiji oko utvrđivanja počiniteljeva identiteta.

 Film je nastao kao prilagodba istoimenog romana Athola Fugarda, višestruko nominiranog za nagradu Tony (A Lesson from Aloes, Mister Harold... and the Boys). Uz dominirajuće tamne tonove u fotografiji te zvuk i ritam kwaita, "Tsotsi" nije samo vrsno ispričana drama o jednoj (ne)uspješnoj preobrazbi, nego i jedinstveni vizualno-glazbeni doživljaj. Ipak, posebno treba istaknuti glavnog glumca. To je debitant P. Chweneyagae (More Than Just a Game) koji upravo maestralno tumači mladića. U ostalim su ulogama također debitantica T. Pheto (Catch a Fire), zatim K. Nkosi (Jerusalema), M. Magano (Hotel Ruanda) te N. Mpumlwana (Red Dust). Osim Oscara, film je nagrađen na festivalima u Edinburghu, Torontu i Bangkoku, a nominiran je za Zlatni globus i BAFTA-u. Redatelj Gavin Hood u međuvremenu je nastavio karijeru u SAD-u.


Komentari (0)

Foto