Bandolero! (1968)

BANDOLERO! (Originalni naziv)

romantika vestern

Saznavši da će mu brat ubrzo biti pogubljen Mace kreće u mali gradić kako bi ga oslobodio

 
Režija: Andrew V. McLaglen
Scenarij: James Lee Barrett, Stanley Hough
Uloge: James Stewart, Dean Martin, Raquel Welch, George Kennedy, Andrew Prine, ...

Filmografija

Vestern Andrewa V. McLaglena intrigantno je, uzbudljivo i humorom protkano ostvarenje snimljeno u razdoblju prijelomnom za žanr vesterna. Filmsku fotografiju potpisuje dva puta za Oscara nominirani William H. Clothier, a glazbu oskarovac Jerry Goldsmith.Današnji je vestern nepretenciozno, ležerno i zabavno djelo realizirano na lokacijama Alamo Villagea, filmskog seta kreiranog za potrebe snimanja filma "Alamo" Johna Waynea.

Teksaški gradić Val Verde 1867. godine. Kad sa svojim ljudima krene u pljačku gradske banke, razbojnik Dee Bishop (D. Martin) ne sluti da će akcija poći po zlu i da će im planove pokvariti šerif July Johnson (G. Kennedy) i njegov mladi zamjenik Roscoe Bookbinder (A. Prine). Nakon što je tijekom neuspjele pljačke ubijen gospodin Stoner, šerif Johnson pred njegovom udovicom Marijom (R. Welch) uhiti Deeja i četvoricu njegovih ljudi.
Vijest o uhićenju i skorom Deejevom pogubljenju dozna njegov brat, Mace Bishop (J. Stewart). Odlučan izbaviti Deeja, Mace na putu do Val Verdea sustigne izvršitelja smrtne kazne Ossieja Grimesa (G. Raymond), od kojeg prije no što će ga ubiti dozna sve detalje o bratovu vješanju. Kad Mace sutradan ujaše u Val Verde predstavljajući se kao krvnik Grimes, u njega nitko ne posumnja.
Kraj 60-ih bilo je vrijeme sumraka klasičnog vesterna, a žanr se našao uhvaćenim između revizionizma i naglašenog realizma s jedne, odnosno campovskih tendencija s druge strane. Uz klasičnu vestern priču i tipične situacije, redatelj Andrew V. McLaglen i scenaristi James Lee Barrett (Najveća priča ikad ispričana, Zelene beretke, Smokey i bandit) i Stanley Hough (The Undefetaed, Peter and Paul) posebnu pozornost posvećuju karakternom profiliranju razmjerno kompleksnih protagonista i razvoju njihovih odnosa.
Te protagoniste raspoloženo interpretiraju J. Stewart (Gospodin Smith ide u Washington, Divan život, Gola mamuza, Priča o Glennu Milleru, Čovjek koji je ubio Liberty Valancea), glumac koji je od 5 oskarovskih nominacija potvrdio onu za glavnu ulogu u drami "Philadelphijska priča", i D. Martin (Artisti i modeli, Oceanovih 11, Poljubi me budalo, Sinovi Katie Elder, Rio Bravo), pjevač i čest glumački suradnik komičara Jerryja Lewisa. U sporednim ulogama nastupaju G. Kennedy (Sinovi Katie Elder, Dvanaestorica žigosanih, trilogija Goli pištolj), za sporednu rolu u "Hladnokrvnom kažnjeniku" 1968. ovjenčan Oscarom, i R. Welch (Tri mušketira, Četiri mušketira, Prava plavuša), jedan od najvećih seks-simbola 60-ih i 70-ih.

Komentari (0)

Foto