Amerikanac u Parizu (1951)

AN AMERICAN IN PARIS (Originalni naziv)

drama mjuzikl romantika

Ambiciozni mladi slikar pokušava uspjeti u pariškim umjetničkim krugovima

 
Režija: Vincente Minnelli
Scenarij: Alan Jay Lerner
Uloge: Gene Kelly, Leslie Caron, Oscar Levant, Georges Guétary, Nina Foch, ...

Filmografija

Nagrađen sa šest Oscara, uključujući one za najbolji film i scenarij, te ovjenčan Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg filma, izvrstan mjuzikl glasovitog Vincentea Minnellija (Nađimo se u St. Louiseu, Ziegfeldove ludorije, Nevjestin otac, Brigadoon, Žudnja za životom, Čaj i simpatija, Četiri jahača apokalipse), filmaša koji je za režiju remek-djela "Gigi" nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom, kultno je ostvarenje i jedan od najpopularnijih mjuzikla svih vremena.

Za sve umjetnike francuska prijestolnica Pariz početkom 1950-ih godina predstavlja pravi raj. Takav je slučaj i s Amerikancem Jerryjem Mulliganom (G. Kelly), ambicioznim mladim slikarom koji, životareći u skromnoj mansardi, želi uspjeti u pariškim umjetničkim krugovima. Jerry provodi vrijeme s najboljim prijateljima Adamom Cookom (O. Levant) i Henrijem Baurelom (G. Guétary), uživa u zabavljanju djece i zadirkivanju simpatičnog Georgesa (E. Borden), vlasnika kavane Bel Ami. Dok je Adam ambiciozni pijanist koji mašta o velikoj karijeri, Henri je cijenjeni plesač u sretnoj vezi s privlačnom Lise (L. Caron). Jednog se dana pokraj Jerryjeva uličnog štanda na kojem on bezuspješno pokušava prodati svoje slike zaustavi elegantna Milo Roberts (N. Foch) i kupiti dva platna. Jerry prihvati njezin poziv da ju u luksuznoj limuzini otprati kući, a Milo mu ubrzo otkrije da ona vjeruje u njega i da mu želi biti mecena...

Film "An American in Paris" izuzetno je zabavno djelo koje imponira stiliziranom režijom, raskošnim i precizno koreografiranim plesnim točkama te iznimno raspoloženim glumačkim nastupima. U plesnim scenama, koje se odvijaju u scenografiji oblikovanoj prema poznatim slikarskim remek-djelima glasovitih likovnih umjetnika poput Van Gogha, Maneta, Renoira, Utrilloa i Toulouse-Lautreca, koriste se skladbe Georgea Gershwina i njegova tri puta za Oscara nominiranog brata Ire, kao i izvorna glazba trostrukog oskarovca Saula Chaplina (Kiss Me Kate, Visoko društvo, Priča sa zapadne strane).

U glavnim ulogama nastupaju G. Kelly (Ziegfeldove ludorije, Tri mušketira, Pjevajmo na kiši, Poziv na ples), dobitnik počasnog Oscara, i L. Caron (Gigi, Funny Bones, Ubojstvo u Orient Expressu) kojoj je ovo bio debitantski filmski nastup. Uz O. Levanta (Ples života, Ritam rijeke), uglednog glumca i glazbenika (The Rocketeer, Oči širom zatvorene) njihova je partnerica N. Foch (Deset zapovijedi, Spartak), a filmsku fotografiju potpisuje Oscarom nagrađeni John Alton (Ja, porota, Čaj i simpatija, Braća Karamazovi).


Komentari (0)

Foto