Ovdje na Zemlji (2000)

HERE ON EARTH (Originalni naziv)

drama romantika

Dobrostojeći maturant se igrom prilika zaljubi u teško bolesnu siromašnu vršnjakinju

 
Režija: Mark Piznarski
Scenarij: Michael Seitzman
Uloge: Chris Klein, Leelee Sobieski, Josh Hartnett, Bruce Greenwood, ...

Filmografija

Ništa ne povezuje ljude kao ljubav. Ovo životno pravilo iskoristili su i autori romantične drame "Here on Earth" snimljene 2000. U njoj dvoje mladih čije obitelji zauzimaju različite položaje u društvu shvaćaju da je sve manje bitno od onoga što međusobno osjećaju.

Kelvin Morse zvan Kelley (C. Klein) maturant je prestižne gimnazije koji se upravo sprema za svečanost dodjele diploma rezigniran što njegov bogati otac neće nazočiti svečanosti. Kada jedne večeri Kelley s prijateljima posjeti mjesni restoran, upozna tamošnju konobaricu Samanthu Cavanaugh (L. Sobieski) i odmah se sukobi s njezinim dečkom Jasperom (J. Hartnett), što će dovesti do nesreće. No, ono što je izgledalo kao slučajni susret uskoro će se pretvoriti u nježno prijateljstvo kad njemu kao kazna bude određen društveno koristan rad. I dok Kelley i Samantha, unatoč različitom položaju u društvu, pronalaze sve više zajedničkog, njezini roditelji Jo (A. O'Toole) i Earl (B. Greenwood) doznaju da je njihova kći teško bolesna...

Scenarij je djelo Michaela Seitzmana (Farmer & Chase) koji se prošle godine proslavio tekstom za film "North Country" za koji su Charlize Theron i Frances McDormand nominirane za Oscara. Redatelj je realizator popularnih TV serija Mark Piznarski (I to mi je neki život, Opet iznova) koji ni ovdje ne bježi od svog iskustva na malom ekranu vješto uvodeći likove u priču i zaplećući njihove odnose prepune emocija. Tako su u središtu dobrostojeći maturant koji nakon prometne nesreće dođe u prigodu upoznati svoju siromašnu vršnjakinju i njezinu okolinu ni ne sluteći da će se zaljubiti u djevojku koja pati od teške bolesti.

Iako zaplet "vuče" na kalkulantsku sentimentalnost, film protječe kao seriozna obiteljska drama protkana nehinjenom filantropijom. Za to je najzaslužnija sjajna Leelee Sobieski (Žestoki udar, Joan of Arc) u glavnoj ženskoj ulozi kojoj se kao dio središnjeg para pridružuje Chris Klein poznat iz serijala "Američka pita" i prepravka "Rollerballa". Svojevrsna tinejdžerska verzija "Ljubavne priče", film je uz ovo dvoje mladih glumaca okupio i njihovog vršnjaka Josha Hartnetta (Perl Harbor, Opaki igrači), te odrasle kolege Brucea Greenwooda (Capote, Thirteen Dasy), Michaela Rookera (Henry: Portrait of a Serial Killer, Cliffhanger) i nesuđenu oskarovku, glumicu i glazbenicu Annette O'Toole (A Mighty Wind, serija Smallville). Za svoje nastupe Leelee Sobieski i Chris Klein zasluženo su nominirani za nagradu Teen Choice Award. Pjesmu iz filma "Where You Are" izvodi dojučerašnji pjevačko-ljubavni par Jessica Simpson i Nick Lachey.


Komentari (0)

Foto