Život u zaboravu (1995)

LIVING IN OBLIVION (Originalni naziv)

komedija drama

Snimanje art filma ambicioznom redatelju Nicku Reveu ponekad se čini poput noćne more

 
Režija: Tom DiCillo
Scenarij: Tom DiCillo
Uloge: Steve Buscemi, Catherine Keener, Dermot Mulroney, Danielle von Zerneck, ...

Filmografija

Drugi film darovitog scenarista i redatelja Toma DiCilla izvrsna je nagrađivana crnohumorna drama u kojoj redatelj inteligentno i vrlo duhovito opisuje dobro mu poznate neprilike koje se javljaju prilikom snimanja niskobudžetnog art filma. Vještom kombinacijom crno-bijelog i filma u boji, DiCillo nudi crnohumoran prikaz nervoze i kaosa koji prate složen stvaralački proces snimanja filma...

Snimanje art filma Život u zaboravu ambicioznom redatelju Nicku Reveu (S. Buscemi) ponekad se čini poput noćne more. Takav je slučaj i danas, kad Reve i njegova filmska ekipa snimaju scenu broj 6. Nažalost, izgleda da baš ništa ne ide kako bi trebalo, i da film uistinu prati zla sreća. Dok mlada glumica Nicole Springer (C. Keener) sa starijom Corom (R. Martens) pokušava odglumiti scenu neugodnog razgovora majke i kćeri, glumice zaboravljaju tekstove, snimatelj Wolf (D. Mulroney) ne uspijeva fokusirati kameru, mikrofon često ulazi u kadar, a nečiji sat dugo i nepodnošljivo zvoni.

Probudivši se, Nick shvati da je to njegova budilica i da mora ustati. Pred njim je još jedan naporan dan snimanja, a putem do studija mora pokupiti Nicole i mladu zvijezdu Chada Palomina (J. LeGros). Danas je na redu snimanje scene intimnog razgovora Nicole i Chada, za koje nitko ne zna da su prošlu noć proveli zajedno. Tijekom snimanja dolazi do izražaja njihova netrpeljivost. A nakon što Nicole slučajno čuje razgovor u kojem Nick i Chad njezinu glumu ocjenjuju izrazito lošom, Chadu pred svima kaže sve što misli o njemu i protekloj noći.

Tada se iznenada probudi, shvati da je sve bio samo san, i da je pred njom još jedan dan napornog snimanja. Danas snimaju vrlo neobičnu scenu njezina sna, u kojem ona od patuljka Tita (P. Dinklage) pokušava uzeti jabuku. Nažalost, čini se da stroj za maglu ne radi, i da scenu neće biti nimalo jednostavno snimiti...

Drugi film darovitog scenarista i redatelja Toma DiCilla (Johnny Suede, Plavuša) izvrsna je nagrađivana crnohumorna drama u kojoj redatelj inteligentno i vrlo duhovito opisuje dobro mu poznate neprilike koje se javljaju prilikom snimanja niskobudžetnog art filma. Vještom kombinacijom crno-bijelog i filma u boji, DiCillo nudi crnohumoran prikaz nervoze i kaosa koji prate složen stvaralački proces snimanja filma, obogaćujući ga sugestivnim krokijima osebujnih egzistencijalnih dvojbi njegovih sudionika, te razmišljanjima o životu i raznim aspektima posla kojim se i sam bavi.

Kompleksne DiCillove protagoniste među ostalima izuzetno uvjerljivo glume izvrsni karakterni glumac i redatelj S. Buscemi (Millerovo raskrižje, Barton Fink, Psi iz rezervoara, Fargo, Bar za lijenčine, Veliki Lebowski, Svijet duhova) i atraktivna C. Keener (Daleko od očiju, 8 mm, Simpatico, Prevoditeljica), koja je za sporednu ulogu u drami "Biti John Malkovich" Spikea Jonzea 2000. osvojila nominaciju za Oscara. Za umišljenog glumca Chada Palomina redatelju je poslužio danas slavni Brad Pitt.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Ljubljani film je 1996. osvojio nagradu publike za najbolji film, a godinu dana ranije na glasovitom Filmskom festivalu u Sundanceu DiCillo je nagrađen kao najbolji scenarist.


Komentari (0)

Foto