K-pax (2001)

K:Pax (Originalni naziv)

drama sf

Psihijatar uzima na razmatranje tajanstvenog pacijenta koji tvrdi da je s druge planete

 
Režija: Iain Softley
Scenarij: Gene BrewerCharles Leavitt
Uloge: Kevin Spacey, Jeff Bridges, Mary McCormack, Alfre Woodard, ...

Filmografija

Ovo je priča o misterioznom pacjentu u ludnici koji tvrdi da je s planeta K-PAX. Njegov liječnik mu pokušava pomoći, no sve njegove terapije padaju u vodu. Istovremeno, pacijent ima neobičan utjecaj na ostale stanovnike bolnice.

Beskućnik koji prosi na Grand Central RR stanici u New Yorku ugleda Prota (Kevin Spacey) koji se pojavljuje niotkuda. Kada ga policija zaustavlja nakon što pokušava pomoći opljačkanoj ženi, zadržavaju ga zbog njegovih tvrdnji kako nije stigao vlakom jer dolazi s druge planete. Odvode ga u umobolnicu gdje je pod prismotrom Dr. Powella (Jeff Bridges) koji, naravno, skeptično prima njegove tvrdnje da dolazi s K- Paxa, planete udaljene 1000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Dvije stvari mijenjaju doktorovo mišljenje o Protu da poćinje na njega gledati drugačije nego na ostale pacijente. Jedna je to da Prot utječe na izliječenje nekih pacijenata u Psihijatrijskom Institutu na Manhattanu: čovjek koji se panično boji klica konačno skida svoju masku s lica, a žena koja ne želi napustiti svoju sobu nakon nekog vremena to učini. Drugo, opisuje vanjski svemir u najsitnije detalje da Dr. Powell odluči podijeliti tu informaciju sa svojim dobrim prijateljem, astronomom Steveom. Kad Steve prouči te podatke, ugovara sastanak u planetariju između Prota i svojih kolega- astronoma i uskoro oni počinju vjerovati da je Prot nešto više od učene osobe...


Komentari (8)

Foto