Trnoružica (1959)

SLEEPING BEAUTY (Originalni naziv)

animirani obiteljski fantastika

Kako bi princezu Auroru spasili od kletve zle vještice,vile će ju odgojit u šumskoj kolibi

 
Režija: Clyde Geronimi
Scenarij: Erdman Penner
Uloge: Mary Costa, Bill Shirley, Eleanor Audley, Verna Felton, Barbara Luddy, ...

Filmografija

"Trnoružica" je Disneyev crtić i prvi animirani film snimljen na spektakularnom 70-milimetarskom formatu, što je dalo poseban izgled filmske slike. Radi se inače o adaptaciji poznate bajke francuskoga pisca Charlesa Perraulta sjajno prilogođene filmskom mediju i ukusu djece, s izvrsnom glazbenom pozadinom skladatelja P. I. Čajkovskoga (iz njegovog istoimenog baleta), vrlo dobro ocrtanih likova i dobro razvijene radnje. Zanimljiva je činjenica da se Trnoružica, glavni lik filma, pojavljuje u njemu samo osamnaest minuta tijekom radnje koja iznosi preko sedamdeset minuta.

U jednom kraljevstvu u 14. stoljeću priređeno je veliko slavlje: kralj i kraljica dobili su kćer, princezu Auroru, nazvanu po zori. Iako je još uvijek malena, već je predodređena da se uda za princa Filipa, sina kralja druge zemlje. Uz brojne čestitare, povorci se priključuju i tri dobre vile od kojih joj svaka udijeli lijepi dar.

Slavlje prekida vještica Zlurada, razočarana što je nisu pozvali na slavlje i baca zlu čaroliju na princezu, proričući da će se u šesnaestoj godini ubosti na vreteno i umrijeti. Ne bi li se spriječilo zlo proročanstvo, vile odluče zaštititi djevojku sakrivši je u šumsku kućicu, a kralj zapovijedi da se spale sva vretena u kraljevstvu. Princeza će bezbrižno izrasti u lijepu seosku djevojku ne sluteći tko je, no urok je vrlo opasan i teško ga je izbjeći.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik, a likovima su glasove posudili: Maja Posavec, Ivan Glowatzky, Smiljka Bencet, Lana Politeo, Jana Kašper, Mladen Gavran, Rikard Simonelli, Pero Juričić, Aleksandar Cvjetković Pjevaju: Renata Sabljak, Domagoj Pavin i dr.


Komentari (0)

Foto