F.I.S.T. (1978)

F.I.S.T. (Originalni naziv)

drama

Vođa trgovačkog sindikata u usponu zbog svojih beskrupuloznih metoda nađe se pod istragom

 
Režija: Norman Jewison
Scenarij: Joe Eszterhas
Uloge: Sylvester Stallone, Rod Steiger, Peter Boyle, David Huffman, ...

Filmografija

Sylvester Stallone je Johnny Kovak vođa trgovačkog sindikata koji se svojim beskrupuloznim metodama sve više uspiješno probija prema vrhu. No takvim pristupom nađe se pod istragom zbog sumnje da je umiješan u mutne poslove s mafijom.

Cleveland, 1937. Velika ekonomska depresija i dalje uzima danak u nezaposlenosti. Vozač kamiona Johnny Kovak (S. Stallone) u prijevozničkoj tvrtki "Consolidated" Wina Talbota (H. Wilcoxon) nema problema s poslom, ali ga poput njegovih kolega muče loši uvjeti rada. Johnny živi s majkom, najbolji mu je prijatelj Abe (D. Huffman), također vozač, a zaljubljen je u Annu (M. Dillon) radnicu u tvornici tekstila. Kada se suprotstavi šefovu nepriznavanju prekovremenog posla, Johnny s kolegama odluči izboriti svoja prava. Pregovarajući s upravom, Johnny dobije jamstvo da će ubuduće svi vozači biti plaćeni i za prekovremeni rad. Do jučer skromni radnik preko noći postane najpopularniji čovjek u tvrtki, a sindikalni predstavnik Mike Monahan (R. Herd) ponudi mu angažman u svojoj rastućoj organizaciji. Također, i lokalni gangster Vince Doyle (K. Conway) u Johnnyjevoj omiljenosti među kolegama vidi priliku za širenje svog utjecaja, ali ga Johnny s gnušanjem odbije. U početku veoma uspješni u zagovaranju radničkih prava, Mike i Johnny naiđu na otpor u upravi poduzeća, pa nemajući drugog izlaza organiziraju veliki štrajk...

Pseudobiografska drama "F.I.S.T." (The Federation of InterState Truckers) o naglom usponu i etičkim stranputicama karizmatičnog sindikalnog vođe Johnnyja Kovaka gotovo ni ne skriva nadahnuće životom Jimmyja Hoffe čije je liderstvo u američkom sindikatu The Teamsters Union od 1957. do 1971. umnogomu promijenilo položaj dijela radništva u SAD-u, ali i opravdalo sumnje o njegovoj povezanosti s mafijom. Tim više jer je njegovo ubojstvo 1975. dovedeno u neposrednu vezu s unutarmafijaškim obračunima.

No, drama redatelja Normana Jewisona (Guslač na krovu, Opčinjena mjesecom) naglasak stavlja na višegodišnju nezaštićenost američkih radnika u godinama prije i poslije Drugog svjetskog rata, odnosno, tijekom velike gospodarske ekspanzije, u kojima se javila potreba za sindikalnim organiziranjem. Jewisonov film je epski zamišljena i realizirana priča o sposobnosti pojedinca da svojim idealima, zalaganjem i upornošću utječe na razvoj događaja i boljitak destimulirane okoline. S. Stallone je pritom ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri. I ostatak je glumačke ekipe prilično uvjerljiv, osobito oskarovac R. Steiger (senator Madison). Treba istaknuti i sugestivnu glazbu Billa Contija (Put u svemir) koja izvrsno potcrtava sumorno ozračje filma.


Komentari (0)

Foto