Cinderella Man (2005)

CINDERELLA MAN (Originalni naziv)

drama sport biografski

Film prati jednu od najzanimljivijih karijera u povijesti boksa, onu Jamesa J. Braddocka

 
Režija: Ron Howard
Scenarij: Akiva Goldsman, Cliff Hollingsworth
Uloge: Russell Crowe, Reneé Zellweger, Paul Giamatti, Craig Bierko, ...

Filmografija

Film je režirao oskarovac Ron Howard (Genijalni um, Otkupnina, Apollo 13, Udaljeni horizonti), a u glavnim su ulogama velike zvijezde, oboje oskarovci, Russel Crow (Genijalni um, Gladijator) i Reneé Zellweger (Studengora, Chicago, Jerry Maguire). "Cinderella Man" nominiran je za tri Oscara - za najbolju sporednu mušku ulogu (Paul Giamatti), montažu i masku, te za dva Zlatna globusa - za najboljeg glumca u kategoriji drame (Russell Crowe) i sporednog glumca (Paul Giamatti).

James J. Braddock je prije izbijanja velike ekonomske krize 1929. godine postao izazivač svjetskog prvaka u teškoj boksačkoj kategoriji, no dolaskom krize i njegova se karijera sunovratila. Pet godina kasnije on je, nakon gubitka na tržištu dionica, osiromašeni boksač koji u teškim uvjetima živi sa suprugom i troje djece, a pokušaj povratka na staze uspjeha gotovo mu je nemoguć jer stalno boksa ozlijeđen i nakon serije poraza pada u nemilost promotora.
No trener Joe Gould ne gubi vjeru u njega, dok James zarađuje za preživljavanje radeći teške fizičke poslove na dokovima New Yorka. Gould mu nekako uspije srediti važan meč protiv drugog izazivača na ljestvici, i suprotno svim očekivanjima, Braddock pobjeđuje, i to nokautom. Potom zareda s pobjedama, a mediji i promotori slave ga kao senzacioanlnog povratnika pa mu se smiješi i borba za titulu prvaka, koju drži ubojiti i nemilosrdni Max Bear.
Temeljen na istinitim događajima, film "Cinderella Man" prati jednu od najzanimljivijih karijera u povijesti boksa, onu Jamesa J. Braddocka zvanog Cinderella Man, čija se borba za svjetski naslov u teškoj kategoriji protiv prvaka Maxa Beara smatra jednom od najuzbudljivijih uopće, a njezin ishod jednim od najsenzacionalnijih. Film je režirao oskarovac Ron Howard (Genijalni um, Otkupnina, Apollo 13, Udaljeni horizonti), a u glavnim su ulogama velike zvijezde, oboje oskarovci, Russel Crow (Genijalni um, Gladijator) i Reneé Zellweger (Studengora, Chicago, Jerry Maguire). "Cinderella Man" nominiran je za tri Oscara - za najbolju sporednu mušku ulogu (Paul Giamatti), montažu i masku, te za dva Zlatna globusa - za najboljeg glumca u kategoriji drame (Russell Crowe) i sporednog glumca (Paul Giamatti).

Komentari (1)

Foto