Rock'n'roll škola (2003)

School of Rock (Originalni naziv)

komedija glazba

Zaposlivši se u školi, gitarist željan slave odluči osnovati rock band sa svojim đacima

 
Režija: Richard Linklater
Scenarij: Mike White
Uloge: Jack Black, Adam Pascal, Lucas Papaelias, Chris Stack, Sarah Silverman, ...

Filmografija

Obiteljsko-glazbena komedija o probisvijetu koji igrom slučaja postaje uzorni pedagog, makar malo neobičnih metoda, te klincima koji dobrodošao predah od drila svoje ugledne škole koja ih već u dobi od desetak godina priprema za kompeticiju svijeta visokog biznisa pronađu u provjerenom odušku - rock'n'rollu!

Nakon što ga njegovi kolege izbace iz benda koji je sam osnovao, zbog njegove arogancije i čestih hiperaktivnih ispada na pozornici, roker Dewey Finn (Jack Black) primoran je naći bilo kakav posao kako bi mogao vratiti dugove i sudjelovati u plaćanju računa. Dewey, naime, živi kod svoga prijatelja Neda Schneeblyja (Mike White), kojeg djevojka Patty (Sarah Silverman) tjera da Deweyja izbaci iz stana ne nađe li već jednom pravi posao. Pritisnut sa svih strana, Dewey se odlučuje na očajnički potez - kada slučajno preuzme telefonski poziv namijenjen Nedu, zamjenskom učitelju, kojemu se ponudi posao u prestižnoj školi Horace Green, Dewey se lažno predstavi i prihvati ponudu. Kada se suoči s razredom pametnih i nestašnih desetogodišnjaka, Dewey shvati kako je zagrizao u velik dio kolača, ali primijetivši glazbenu nadarenost kod mnogih od svojih novih učenika dobiva novu ideju. S klincima će osnovati novi bend i prijaviti ga na bendovsko natjecanje! Samo treba biti pažljiv da za sve ne doznaju roditelji, Ned i Patty, te stroga ravnateljica Rosalie Mullins (Joan Cusack).
Kreativni spoj velike komičarske zvijezde i jednog od najuglednijih redatelja američke nezavisne scene, i to u dječjem filmu uz koji se može zabaviti cijela obitelj, vrlo je lako mogao ispasti nedovoljno razrađen, te shodno tome i svojevrstan podbačaj. No, različite karijerne pozadine nisu spriječile slavnog Jacka Blacka i kultnog redatelja Richarda Linklatera da snime jedan od ponajboljih filmova prve dekade novog tisućljeća.
Po vlastitom priznanju veliki obožavatelj klasičnog rocka, Jack Black je scenarij kroz koji može iskazati svoju strast dobio od prijatelja Mikea Whieta, koji u filmu i glumi nesretnog Neda. Izdvojiti jednu djevojčicu ili jednog dječaka iz cijelog razreda bilo bi nepošteno s obzirom na efekt skladnog ansambla, koji funkcionira kao i odličan soundtrack filma - besprijekorno, zarazno i živahno!

Komentari (3)

Foto