Nestajanje (2004)

The Machinist / EL MAQUINISTA (Originalni naziv)

triler horror drama

Pomračen um asocijalnoga radnika u industrijskom pogonu stvara svoj destruktivan svijet

 
Režija: Brad Anderson
Scenarij: Scott Kosar
Uloge: Christian Bale, Jennifer Jason-Leigh, Aitana Sanchez-Gijón, John Sharian, ...

Filmografija

U pogledu stila, pa i sadržaja, film ima korijene u američkim hororima, te u poznatim filmovima "Memento", "Insomnia" i "Fight Club", a kroz svoju mračnu priču pokazuje sumornost i agresivnost današnjega života u kojemu su ljudi otuđeni i u kojemu prevladava destrukcija.

Trevor Reznik (C. Bale) već godinu dana pati od kronične nesanice, pretjerano je oslabio, osamljen je i potpuno razočaran. Na poslu gotovo da ni s kim ne komunicira, a nakon posla jedino se sastaje s prostitutkom Stevie (J. Jason-Leigh) ili odlazi u restorančić u kojemu zna popričati s lijepom i ugodnom konobaricom Mariom (A. Sanchez-Gijón).

Uskoro se dogodi nešto što ga navede da pomisli da se kod njega ne radi o običnim problemima s nespavanjem: počinje halucinirati da ga progoni radnik kojega nitko drugi ne može vidjeti i koji ga toliko uznemiri da on skrivi tešku nesreću u kojoj njegov šef ostane bez ruke. Nakon toga, u njegovom se stanu pojave papirići s igrom "vješala" koji kao da mu žele sugerirati da ga netko želi ubiti. Trevor će pokušati istražiti krije li se iza svega toga nekakva urota protiv njega te on, tražeći, u svoje ludilo uvuče i dvije prijateljice...

Glavnu ulogu tumači poznati glumac Christian Bale (koji je za tu priliku oslabio dvadesetak kilograma), te Jennifer Jason Leigh i Aitana Sanchez-Gijón. Iako je film gotovo u potpunosti snimljen u južnoj Španjolskoj i u španjolskoj koprodukciji, cijeli je snimljen na engleskom jeziku, a režirao ga je američki redatelj Brad Anderson, inače autor horora i televizijskih serija (Session 9), no i romantičnih komedija (Sretne slučajnosti).


Komentari (5)

Foto