Istinita priča o Jesseju Jamesu (1957)

THE TRUE STORY OF JESSE JAMES (Originalni naziv)

vestern biografski

Priča o najpoznatijem i najzloglasnijem američkom odmetniku 19. stoljeća Jesse Jamesu

 
Režija: Nicholas Ray
Scenarij: Walter Newman
Uloge: Robert Wagner, Jeffrey Hunter, Hope Lange, Agnes Moorehead, Alan Hale Jr....

Filmografija

Izvrstan biografski vestern glasovitog Nicholasa Raya, jednog od najznačajnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda koji je za scenarij svoje kultne drame "Buntovnik bez razloga" 1956. bio nominiran za Oscara, izuzetno je uspio prepravak filma "Jesse James" Henryja Kinga iz 1939. godine.U naslovnoj ulozi je R. Wagner,nekad velika zvijezda, tijekom karijere višestruko nominirana za Zlatni globus, a njegovi su partneri J. Hunter, H. Lange te A. Moorehead.

Markantni Jesse James (R. Wagner) bio je običan momak s farme u Missouriju, mladić za kojeg nitko nije slutio da će se tijekom druge polovice 19. stoljeća prometnuti u najpoznatijeg i najzloglasnijeg američkog odmetnika. Kad je 7. rujna 1876. s bratom Frankom (J. Hunter), revolverašom Coleom Youngerom (A. Hale Jr.), nepouzdanim starim Tuckerom (C. Hoyt) i drugim članovima svoje bande krenuo opljačkati banku u gradu Northfieldu u Minnesoti, Jesse nije ni slutio da će sve ubrzo poći po zlu.
A to je trebala biti njihova posljednja akcija, nakon koje je Jesse želio započeti miran farmerski život pored supruge Zee (H. Lange). Dok bježi pred potjerom u kojoj sudjeluje i slavni lovac na ucjene Remington (A. Baxter), Zee se s njegovom bolesnom majkom Samuel (A. Moorehead) prisjeća njihove prošlosti.

Komentari (2)

Foto