Što je Iva snimila (2005)

Što je Iva snimila 21. listopada 2003. (Originalni naziv)

drama

Tinejdžerica Iva snima naizgled običnu obiteljsku proslavu

 
Režija: Tomislav Radić
Scenarij: Tomislav Radić
Uloge: Ivo Gregurević, Anja Šovagović Despot, Maša Mati Prodan

Filmografija

Iva je za svoj četrnaesti rođendan dobila na dar malu digitalnu video kameru. Oduševljena novom igračkom, djevojčica odmah počinje snimati sve oko sebe i tako je zabilježila niz zbivanja koja prate proslavu rođendana... Film veterana hrvatske kinematografije Tomislava Radića izvrsno je primljen kako od kritike, tako i od publike.

Iva tog 21. listopada slavi svoj četrnaesti rođendan. Rođena i odrasla u građanskoj obitelji srednjega sloja, s majkom kućanicom i ocem sitnim poduzetnikom, koji su joj za rođendan poklonili - kameru. Nestrpljiva, odmah je stavila u funkciju i počela bilježiti Dan kao naručen. Za brutalno iskreni portret svoje obitelji. Napetost u njihova četiri zida, kako prolazi dan i bliži se slavljenička večera, postaje sve opipljivija.
Otac je na druženje pozvao i svog mogućeg poslovnog partnera koji bi se u ugodnom društvu trebao raskraviti i staviti potpis na ugovor koji bi mu osigurao unosan poslić. Da bi situacija tekla što lakše, majčin je brat pozvao u goste i prijateljicu, eskort damu koja jedina među njima govori njemački



Gradacijom katastrofalnih događaja večer se bliži kraju.
Film je na Pula Film Festivalu 2005. dobio Veliku zlatnu arenu za najbolji film, zlatne arene za režiju, glavnu mušku ulogu i glavnu žensku ulogu te Nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film; na Dubrovnik Film Festivalu Dubravku za najbolji film, a na Ljubljana Film Festivalu Nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara za najbolji film. Tomislav Radić dobio je Nagradu "Vladimir Nazor".

Film je dosad prikazan i na festivalima u Montrealu, Sarajevu, Mannheimu, Heidelbergu, Pragu, Plzenu, Los Angelesu, Valenciji, Varšavi, Wiesbadenu i Zlinu.

Komentari (18)

Foto