Posljednje Kristovo iskušenje (1988)

The Last Temptation of Christ (Originalni naziv)

drama

Pogled na život Isusa Krista i njegovu borbu sa iskušenjem

 
Režija: Martin Scorsese
Scenarij: Paul Schrader, Nikos Kazantzakis
Uloge: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Verna Bloom, Barbara Hershey, David Bowie, ...

Filmografija

The Last Temptation of Christ je biblijska drama Martina Scorsesea iz 1988. nastala prema kontraverznom romanu Nikosa Kazantzakisa iz 1951. Martin Scorsese nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja. U glavnim se ulogama pojavljuju Willem Dafoe, Barbara Hershey i David Bowie. Harvey Keitel, koji se pojavljuje u ulozi Jude, primio je posebnu hvalu kritičara.

Pratimo životno putovanje stolara, Isusa iz Nazareta (Willem Dafoe). Prije nego što je bio razapet na križu, Isus je s velikim osjećajem krivnje i sažaljenjem nad ljudskim rodom i sam izrađivao križeve za Rimljane sve dok ga njegov prijatelj Juda (Harvey Keitel) nije izdao. U početku nesiguran, tražeći objašnjenje za Božje pozive i javljanja, Isus prihvaća svoju sudbinu.

"Posljednje Kristovo iskušenje“ snimljen je prema istoimenom romanu Nikosa Kazantzakisa, objavljenom 1953. Knjiga je izazvala velike polemike zbog svoje teze da je Isus bio pred izazovima i iskušenjima s kojima se susreću svi normalni ljudi - strahovima, sumnjama, depresijom, nesigurnostima te, na kraju, i strašću. I upravo je ta strastvena scena, kada se u bunilu i boli na križu Isusu priviđa Marija Magdalena (Barbara Hershey) bila najveći uzrok kontroverzi. Kazantzakis polazi od pretpostavke da, dok se pokušava oduprijeti ovozemaljskim porocima i slabosti, Isus čini Božju volju i ultimativno prihvaća svoju sudbinu.

Ovaj iznimni film režirao je legendarni Martin Scorsese, a na njegovu veličinu i doprinos filmskoj umjetnosti doista ne treba trošiti riječi. Zanimljivo je da je sam Scorsese odgađao ekranizaciju sve dok nije bio siguran da je u stanju knjigu prenijeti na platno točno onako kako želi. Williem Defoe je izvanredan kao Isus Krist, jednako kao i veliki Harvey Keitel u ulozi Jude, a ne smijemo zaboraviti na Barbaru Hershey kao Mariju Magdalenu u ovom uistinu izvanrednom ostvarenju.

 


Komentari (8)

Foto