Metoda (2005)

EL METODO (Originalni naziv)

triler drama

Sedam odabranih, superambicioznih kandidata bori se za važnu poziciju u korporaciji

 
Režija: Marcelo Pineyro
Scenarij: Mateo Gil, Jordi Galcerán, Marcelo Pineyro
Uloge: Eduardo Noriega, Najwa Nimri, Eduard Fernández, Pablo Echarri, ...

Filmografija

"Metoda" je originalna i intrigantna psihološka drama s elementima trilera nagrađivanoga argentinskoga redatelja Marcela Piñeyra, koji je napoznatiji po filmu "The Official Story" iz 1985. godine, prvom filmu iz Južne Amerike koji je osvojio nagradu Oscar.Film je bio nominiran za pet nagrada Goya, a osvojio je dvije, za scenarij i sporednu mušku ulogu, te još neke druge nagrade po inozemnih filmskim festivalima.

Jednoga dana u poslovnom Madridu, tijekom velikog uličnog štrajka i protesta protiv Svjetske banke i International Monetary Funda, sedam odabranih, superambicioznih kandidata smješteno je u konferencijsku sobu unosnog poduzeća kao dio selekcijskog procesa za važnu poziciju u jednoj tajanstvenoj, no unosnoj španjolskoj korporaciji.

Dok ispunjavaju tipičan poslovni upitnik, saznaju da će biti podvrgnuti takozvanom Groeholm testu koji na oštar način eliminira kandidate. Dok špekuliraju o mogućem postojanju skrivenih kamera i mikrofona, počinje testiranje i oni dobivaju poruku na ekranu da jedan od njih nije pravi kandidat već ubačeni zaposlenik korporacije koji procjenjuje druge i analizira njihove stavove. Tijekom dana grupa je podvrgnuta teškim testovima koji eliminiraju svakog kandidata dok ne dođe do završne "bitke" dvoje preostalih.

 "Metoda" je autorov posljedni film vrlo osebujne atmosfere koji na vrlo uvjerljiv način daje sliku divljega kapitalizma i borbe za položaj, kao jedan od važnih fenomena današnjice. Radnja gotovo da se odvija samo u jednom prostoru, sa samo osam glumaca, no vrlo istančanih dijaloga koji pobuđuje osjećaj anksioznosti i neugodne natjecateljske napetosti. U filmu glume izvrsni glumci s kojima je redatelj često surađivao - Eduardo Noriega, Natalia Verbeke i Pablo Encharri.


Komentari (0)

Foto