Sjene prošlosti (2000)

YESTERDAY'S CHILDREN (Originalni naziv)

drama

Ženi se u snovima ukazuje maleno mjesto za koje vjeruje da je njezin dom iz prošlog života

 
Režija: Marcus Cole
Scenarij: Sarah Bird
Uloge: Jane Seymour, Clancy Brown, Claire Bloom, Hume Cronyn, Kyle Howard, ...

Filmografija

Film je snimljen prema autobiografiji Jenny Cockell, a istinitost opisanih zbivanja opravdava ponešto očekivan zaplet i rasplet filma. Jane Seymour izvrsna je u dvostrukoj ulozi Jane i Mary. Film je dobio nagradu Emmy za glazbu, za pjesmu A Dream That Only I Can Know (autor Patrick Williams) i nominiran je za Young Artist Award kao najbolji obiteljski film 2001. godine.

Jenny Cole (J. Seymour) živi u skladnom braku, ima sina tinejdžera i veseli se novoj trudnoći koja protječe u redu, iako ima 42 godine. Sve donedavno uspješno je radila u obiteljskom arhitektonskom birou. U posljednje vrijeme doživljava nešto što zove snovima, najčešće joj se događaju u budnom stanju, a za vrijeme "snova" nije svjesna gdje se stvarno nalazi. Počinje kasniti s poslovima, postaje rastresena i zabrinuta.

Sve više razmišlja o onome što vidi u snovima, a to je žena koja živi negdje u Irskoj tridesetih godina 20. stoljeća, ima četvero djece, muža nasilnika i pijanca. Počinje crtati ono što vidi, irsko selo, kuće, crkvu, članove obitelji. Isprva vjeruje da je riječ samo o snovima, ali kad joj majka (C. Bloom) otkrije da je još kao dijete crtala iste prizore, Jenny počinje vjerovati u reinkarnaciju, no u tome više nema podršku obitelji. Ipak, ona ustraje u najmjeri da otputuje u Irsku i pokuša pronaći mjesta i ljude koje sanja.

 

 


Komentari (0)

Foto