Oliver i kompanija (1988)

Oliver & Company (Originalni naziv)

komedija mjuzikl animirani obiteljski

Simpatični mačić pridruži se čoporu pasa u njihovim avanturama na ulicama New Yorka

 
Režija: George Scribner
Scenarij: Jim Cox, Tim Disney
Uloge: Joey Lawrence, Billy Joel, Robert Loggia, Cheech Marin, Dom DeLuise, ...

Filmografija

Oliver, krasni mladi mačić, kreće u istraživanje New Yorka. Uz čitav čopor presmiješnih likova, Oliver uči o tome kako preživljavaju samo najjači koji vjeruju u svoje snove. A kad ga udomi Jenny, Oliver uviđa da je stekao prijateljicu za čitav život i svoj pravi dom. Ovaj animirani klasik inspiriran je nezaboravnim romanom Charlesa Dickensa, Oliver Twist, no ovoga puta glavni su junaci - životinje.

Nakon velikih uspjeha u prvim desetljećima djelovanja, Studio Disney je sedamdesetih i osamdesetih upao u svojevrsnu kreativnu krizu i proizvodio animirane filmove koji nisu postali instant klasici (poput primjerice "Snjeguljice", "Pinokija" ili Trnoružice") koje su s užitkom gledaju generacije djece. Zadnji u tom nizu prosječnih ostvarenja (kojeg je prekinula ''Mala sirena'' započevši novo "zlatno doba" Studija Disney) bio je animirani film "Oliver i kompanija".

"Oliver i kompanija" nadahnut je romanom "Oliver Twist" Charlesa Dickensa, no osnovni je ton filma daleko od njegove mračne atmosfere. Oliver Twist postao je mačić siročić Oliver, Faginovi dječaci psi, a viktorijanski London zamjenio je New York 1980-ih.

Disneyjevi animatori eksperimentirali su s računalnom animacijom tako da su pozadine oblikovali računalno a likove crtali ručno, no u konačnici nije im se posrećilo jer cjelina, unatoč mjestimice zanimljivih perspektiva, djeluje odveć hladno i gotovo i da nema gradacije među mjestima odvijanja radnje. Izboru glumaca i pjevača koji su posudili glasove likovima teško je naći zamjerke, no Billy Joel i Bette Midler nisu mogli zapaliti iskru kreativnosti koju scenarij nije imao. Dvadeseta obljetnica početka prve kinodistribucije bila je neposredan povod izdavanju "Olivera" na DVD-u, no nije čudo da je film u međuvremenu zaboravljen.

Goran Ivanišević


Komentari (0)

Foto