Melodrama (1986)

MÉLO (Originalni naziv)

drama

Slavni violinist posjećuje prijatelja i upušta se u strastvenu aferu sa njegovom ženom

 
Režija: Alain Resnais
Scenarij: Alain Resnais
Uloge: Sabine Azéma, Fanny Ardant, Pierre Arditi, André Dussollier, ...

Filmografija

Francuski redatelj Alain Resnais (Hiroshima mon amour, Smoking/No smoking) opravdano se smatra jednim od vodećih inovatora domicilne kinematografije posljednjih desetljeća, posebice kada je riječ o stilskim i narativnim postupcima. Stoga je Resnaisova romantična drama "Mélo" ocijenjena netipičnim autorovim djelom, jer se radi o scenski prilično komornom ostvarenju jednostavne linearne naracije.U Resnais ovom se filmu razvija naglašeno kazališno ozračje s uporabom malog broja scena, slikovitom, ali reduciranom scenografijom, te korištenjem kazališnog zastora pri odvajanju pojedinih činova.

Pariz, 1926. Slavni violinist Marcel Blanc (A. Dussollier) posjećuje svog starog prijatelja s konzervatorija Pierrea Belcroixa (P. Arditi) u njegovom domu. I dok je Marcel ostvario zapaženu karijeru, Pierre živi povučenim životom, u braku s mladom bonvivankom Romainom (S. Azéma). Marcel i Romaine se odmah svide jedno drugom te se uskoro upuste u strastvenu ljubavnu vezu koju naivni Pierre ni ne naslućuje. Želeći se osloboditi supruga i ostati zauvijek uz Marcela, Romaine počne smišljati Pierreovo umorstvo. No, nakon što Marcel odbije nastaviti njihovu vezu, Romaine povuče očajnički potez..

Ovo je tipičan tekst francuske književnosti poslije Prvog svjetskog rata s fatalnom ženom koja se nađe između dvojice prijatelja, ali sama strada nošena svojom emotivnom strašću i socijalnom neprilagođenošću. Nju vrlo dobro tumači Sabine Azéma (Nedjelja na selu), dok su u ulogama dvojice starih prijatelja i glazbenika André Dussollier (La Chambre des officiers) kao Romainin ljubavnik Marcel, te Pierre Arditi (Smoking/No Smoking) kao njezin suprug Pierre. Zanimljivo je da je svo troje glumaca nastupilo u jedanako hvaljenom Resnaisovom glazbenom filmu "On connaît la chanson" (1997). "Melodrama" je dobila osam nominacija za nagradu César, pri čemu su dvije statuete pripale Sabini Azémi i Pierreu Arditiju za njihove uloge.


Komentari (0)

Foto