Tarzan (1999)

TARZAN (Originalni naziv)

animirani obiteljski avantura

Animirana priča o slavnom i neustrašivom junaku džungle kojeg je podigla majmunica

 
Režija: Kevin Lima, Chris Buck
Scenarij: Edgar Rice Burroughs, Tab Murphy
Uloge: Tony Goldwyn, Minnie Driver, Glenn Close, Brian Blessed, Nigel Hawthorne, ...

Filmografija

Ovjenčan Oscarom i Zlatnim globusom za najbolju izvornu pjesmu You´ll Be in My Heart, koju u originalu izvodi slavni Phil Collins, crtić redatelja Chrisa Bucka (Divlji valovi) i Kevina Limea (102 Dalmatinca, Začarana) izuzetno je uspjela adaptacija glasovitog romana Edgara Ricea Burroughsa.Dodatnu filmsku glazbu potpisuje nagrađivani Mark Mancina (Brzina, Zločesti dečki, Vlak pun love, Twister, Con Air - Opasan let, Dan obuke, Legenda o medvjedu).

Kad na britanskom jedrenjaku nedaleko obala Afrike izbije veliki požar, jedini koji se uspiju spasiti s gorućeg broda su mladi supružnici s nedavno rođenim sinčićem. Domogavši se obale, roditelji u krošnji visokog drveta izgrade kućicu za sebe i dijete. Nekoliko mjeseci kasnije plač dječačića začuje dobrodušna gorila Kala (glas Mirele Brekalo), ženka krupnog Kerčaka (Žarko Savić), vođe njihova čopora.

Na stablu Kala zatekne opustjelu i potpuno razrušenu kućicu, te iz krvavih tragova zaključi da su njezini stanovnici bili žrtve tigra Sabora. Jedini koji je preživio napad je nasmijani dječačić. Kad ljudsko mladunče dovede u svoj čopor, odlučna podizati ga kao vlastitog sina, Kala razočarano shvati da se tome energično protivi vođa čopora Kerchak (Žarko Savić). Kala ustraje u svojoj odluci i dječaku nadjene ime Tarzan (Antea Kalinić). Odrastajući uz mladu majmunicu Terk (Jadranka Đokić) i zaigranog slonića Tantora (Pjer Meničanin), Tarzan s godinama stasa u odvažnog i atletski građenog mladića koji se vješto poput majmuna kreće džunglom i krošnjama drveća.

A onda jednog dana mladi Tarzan (Nikša Marinović) počne primjećivati da se razlikuje od majke Kale, prijatelja i oca Kerchaka koji ga nikad nije prihvatio. Upravo kad mu Kala odluči otkriti ponešto o njegovu porijeklu, Tarzan s prijateljima prvi put u životu začuje hice iz puške. To su u džunglu stigli ljudi, simpatični stari profesor Arhimed Porter (Ljubomir Kapor), njegova kći Jane (Nataša Dangubić) i lovac Clayton (Siniša Popović). Dok je profesor Porter dobronamjerni znanstvenik koji uz pomoć znatiželjne Jane želi proučiti život u džungli, podmukli Clayton je vođa skupine lovokradica i krijumčara koji prodaju krzna i kosti ubijenih životinja.

Do danas je o legendarnom "čovjeku majmunu" snimljeno 89 filmova, a u najpoznatije od njih ubrajaju se naslovi u kojima je Tarzana od 1930-ih do 1960-ih tumačio slavni Johnny Weissmüller te film "Greystoke - legenda o Tarzanu" iz 1984., u kojem je Tarzanov filmski lik obogaćen zanimljivim ozbiljnijim, tjeskobnijim i mračnijim detaljima. Današnji Disneyev crtić, koji će šest godina kasnije dobiti i nastavak, dojmljivo je animirano, dinamično, uzbudljivo i suptilno emotivno ostvarenje, jedan od posljednjih klasično dvodimenzionalno animiranih Disneyevih projekata i film koji na određeni način zaključuje impresivan niz hitova (Ljepotica i zvijer, Aladdin, Kralj lavova, Herkul) koje taj studio producirao tijekom 1990-ih godina. Pjesme koje u izvorniku izvodi Phil Collins u prepjevu izvodi Tony Cetinski. Glasovi: Nikša Marinović, Nataša Dangubić, Jadranka Đokić, Antea Kalinić, Mirela Brekalo, Siniša Popović, Ljubomir Kapor, Žarko Savić, Pjer Meničanin, David Jakovljević, Alen Bešker, Mario Krnić, Alen Balen, Matea Mihovec


Komentari (0)

Foto