Bezdan (1989)

The Abyss (Originalni naziv)

avantura sf

Tim stručnjaka u potrazi za izgubljenom nuklearnom podmornicom otkriva misteriozna bića

 
Režija: James Cameron
Scenarij: James Cameron
Uloge: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn, Leo Burmester, ...

Filmografija

"Bezdan" je film naglašene metafizičke, pa i neskriveno religijske orijentacije i u tom je smislu srodan Kubrickovoj "2001.: Odiseji u svemiru", s tim da su nepregledne oceanske dubine u njemu ekvivalent beskonačnog svemira. Film je dobio Oscara za najbolje specijalne efekte, a bio je nominiran i za najbolju fotografiju, scenografiju i zvuk. Izvrsne glavne uloge ostvarili su Ed Harris (Put u svemir, Polock) i Mary Elizabeth Mastrantonio (Boja novca, Bijeli pijesak).

Američka nuklearna podmornica strada nakon susreta s tajanstvenim objektom, a vojska angažira zaposlenike obližnje podvodne naftne platforme da dođu do nje i provjere ima li preživjelih. Šef naftaša je Virgil Bud Brigman, a vojnu stranu spasilačke posade predvodi poručnik Coffey. U ekipi istaknutu ulogu ima i Budova supruga Lindsay, koja sad radi za vojsku i koja se od Buda namjerava razvesti. Približavajući se podmornici, članovi ekipe shvate da je u tim vodama prisutno nešto nepoznato i tajanstveno...
Na neki način moglo bi se reći da je "Bezdan" svojevrsni odgovor Jamesa Camerona (Terminator 1 i 2, Titanic) na film "Predator" drugog najistaknutijeg hollywoodskog redatelja tog razdoblja, Johna McTiernana. Oba filma zbivaju se usred prirodnog elementa, McTiernanov prašume, Cameonov mora odnosno oceana, i oba kao ključan dramaturško-značenjski motiv donose susret sa superiornim izvanzemaljskim bićem, koji je stopljen s tim prirodnim elementom. Dok je kod McTiernana izvanzemaljac agresivan i neprijateljski nastrojen, kod Camerona ima odlike vrhovnog moralnog arbitra koji afirmira dobrotu i ljubav kao najviše vrijednosti.

Komentari (14)

Foto