Ljeto u zlatnoj dolini (2003)

Ljeto u zlatnoj dolini (Originalni naziv)

komedija triler drama

Nakon smrti oca Fikret saznaje da je njegov otac ostavio dug koji je sada prešao na njega

 
Režija: Srđan Vuletić
Scenarij: Srđan Vuletić
Uloge: Haris Sijarić, Kemal Čebo, Svetozar Cvetković, Aleksandar Seksan, ...

Filmografija

Film je na razini međunarodnih priznanja osvojio glavnu nagradu - Zlatnog tigra u Rotterdamu 2004. godine. Glazbu za film radio je poznati bosanski rapper na privremenom radu u Hrvatskoj: Edo Majka i odlični house dvojac Dzihan&Kamien.

Tinejdžer Fikret i njegovi vršnjaci ne prihvaćaju stvarnost u Sarajevu koje se oporavlja od posljednjeg rata i imitiraju vršnjake sa Zapada. Kad Fikretu umre otac, na njegovom se sprovodu pojavi čovjek koji tvrdi da mu je pokojnik dugovao mnogo novca. U skladu s muslimanskom tradicijom Fikret će prihvatiti tu izjavu kao istinitu bez ikakvog provjeravanja i biti dužan vratiti taj dug. Jedini način da to učini jest kriminal, no nakon neuspjelog pokušaja pljačke samoposluživanja korumpirani policajci ga upleću u otmicu kćeri lokalnog moćnika...

"Ljeto u Zlatnoj dolini" (2003) prvi je cjelovečernji film Srđana Vuletića (1971) koji je pažnju privukao sjajnim, na međunarodnim festivalima nagrađivanim kratkim igranim filmom (u slovenskoj produkciji) "Hop, Skip & Jump" (2000) u kojem je kroz efektno oblikovanu situaciju na autentičan način prikazao atmosferu života u opsjednutom Sarajevu. "Ljeto u Zlatnoj dolini" na razini je međunarodnih priznanja čak i nadmašilo taj uspjeh osvojivši glavnu nagradu - Zlatnog tigra u Rotterdamu, danas vjerojatno najznačajnijem međunarodnom festivalu ne samo art-filma nego i svega što nije mainstream komercijalne produkcije. Kod Vuletića fascinira angažman kako u iskazivanju vlastitog svjetonazora tako i u stvaranju osebujnog filmskog izričaja koji se također temelji na uspješnom povezivanju suprotnih, naizgled nespojivih elemenata - vjekovne bošnjačke tradicije i suvremene kulture mladih, mračne slike Sarajeva i niza komičnih detalja, trilera i priče o odrastanju mladih i njihovim prvim erotskim iskustvima.


Komentari (0)

Foto