Ždrijebe (2005)

The Colt (Originalni naziv)

akcija drama povijesni

Vojniku Unije maleno ždrijebe pruža utjehu u očajnim i surovim ratnim vremenima

 
Režija: Yelena Lanskaya
Scenarij: Stephen Harrigan, Mikhail Sholokhov
Uloge: Ryan Merriman, Steve Bacic, William MacDonald, Darcy Belsher, Scott Heindl...

Filmografija

Za vrijeme borbi sredinom Američkog građanskog rata, vojnik Unije Jim Rabb otkriva da se njegova kobila oždrijebila. Ne želi ga ubiti, iako mu predstavlja smetnju, Jim ga zadržava sa sobom kao utjehu u očajnim vremenima rata koji je predvodio njihovu jedinicu na putu otkrivanja samih sebe.

Godina je 1864., Američki građanski rat. Mladi sjevernjački vojnik Jim Rabb (R. Merriman) upravo je izgubio brata i piše pismo roditeljima. Dan poslije njegova kobila oždrijebi se, a nejako ždrijebe za Jima kao da je Božji dar uz koji će lakše preboljeti gubitak brata. No, njegov pretpostavljeni, narednik Longacre (S. Bacic), naređuje mu da ubije ždrijebe, jer je s njim nemoguće napredovati. Jim to nije u stanju učiniti, iako se pokušao prisiliti, a ne može ni sam narednik, pa ždrijebe ostaje s njima. Na drugoj strani, među južnjacima, narednik Woodruff (W. MacDonald), upravo je izgubio sina. Istodobno mu je dodijeljen mladi novak Hatch (H. Sutherland), za kojega je odmah jasno da je kukavica i slabić. Putovi će povezati dvojicu vojnika, hrabrog Jima, koji će riskirati vlastiti život da spasi ždrijebe, i kukavicu Hatcha, koji ne preza ni od toga da ostavi umirućeg suborca...
Ova dirljiva ratna drama snimljena je prema priči sovjetskog pisca Mihaila Šolohova (1905-1984), dobitnika Nobelove nagrade za roman Tihi Don, a film je režirala Yelena Lanskaya, koja je za njega osvojila nagradu za režiju na festivalu La Femme. Film je bio proglašen najboljim filmom u Hustonu, osvojio je nagradu žirija na FIAF-u za najbolji film, te nagradu Humanitas za scenarij.

Komentari (0)

Foto