Braća po krvi (2007)

We Own the Night (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Priča o dvojici braće koji se nađu na suprotnim stranama zakona

 
Režija: James Gray
Scenarij: James Gray
Uloge: Joaquin Phoenix, Eva Mendes, Mark Wahlberg, Robert Duvall, Alex Veadov

Filmografija

Dio filmske kritike oduševio se debitantskim ostvarenjem "Mala Odessa" (1994) unuka ruskih emigranata Jamesa Graya. Sljedeći mu je bio "Yards" (2000), a kako je slabo prošao na kino blagajnama, trebalo mu je sedam godina za snimanje novog filma "Braća po krvi". Sva tri razmatraju odnos braće (ovdje i u Maloj Odessi krvna, u Yards simbolična). I u ovom se filmu radi o ruskom miljeu u New Yorku, ovaj put podijeljenom na policajce i mafijaše, tako da se tematsko-motivski Greyev film u najvećoj mjeri nadovezuje na njegove dosadašnje radove.

New York, 1988. godine. Robert (Joaquin Phoenix) i Joseph (Mark Wahlberg) sinovi su slavnog šefa policije, Berta Grusinskyja (Robert Duvall). Okolina očekuje da će njih dvojica nastaviti obiteljski posao. I dok je Joseph zaista postaje perspektivni policijski časnik, Robert ima drugačije planove.

Karijera policajca uopće ga ne zanima i mijenja svoje prezime u Green, kako bi prekinuo sve što ga veže za oca i brata. On vodi ruski noćni klub, čiji je vlasnik Marat Buzhayev (Moni Moshonov) i pokušava voditi legalan i pošten posao. Ipak, to je vrijeme kada u New Yorku kriminal i nasilje izmiču kontroli. Droge ima posvuda, a policija je nadjačana i skoro nemoćna. U čitavoj toj priči Robert pokušava otvoriti novi klub, ali uskoro će se naći u poziciji kada će morati izabrati kojoj će se strani pridružiti. Tu je i njegova prelijepa djevojka Amanda (Eva Mendes) koja ga savjetuje i pruža mu podršku. Kada policija krene u rat protiv kriminala i droge Robert će biti prisiljen izabrati između svojih ruskih šefova ili svoje obitelji.

"Braća po krvi" vrlo je dojmljivo ostvarenje, ponovno zahvaljujući Grayevu osjećaju za atmosferu (kojoj doprinosi i sjajan izbor pjesama u rasponu od Blondie preko Davida Bowieja, The Clash i The Specials do Louisa Prime) i redateljskoj ekspresivnosti, te iznova glumcima, jer nakon "Yards" opet zajedno nastupaju J. Phoenix i M. Wahlberg (zajedno su i producirali film). Osim njih tu su u vodećim ulogama E. Mendes i R. Duvall. Napomenimo da je film bio uvršten u glavni natecateljski program festivala u Cannesu te nominiran za Césara u kategoriji najboljeg stranog filma. Samo godinu kasnije, James Gray potvrdio je svoj talent novim, još boljim ostvarenjem - "Two Lovers".


Komentari (2)

Foto