Žena kojoj sam čitao (2008)

The Reader (Originalni naziv)

drama romantika

Usamljeni petnaestogodišnjak upušta se u zabranjenu vezu sa starijom ženom

 
Režija: Stephen Daldry
Scenarij: David Hare, Bernhard Schlink
Uloge: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz, ...

Filmografija

Ova izuzetna priča o vezi tinejdžera i starije žene nastala je prema višestruko nagrađivanom romanu njemačkog pisca, Bernharda Schlinka. Kate Winslet, engleska glumica koja u filmu tumači Hannu Schmitz, nagrađena je Oscarom u kategoriji najbolje ženske glavne uloge.

U Berlinu, netom nakon kraja Drugog svjetskog rata, petnaestogodišnji Michael (R. Fiennes) slučajno upozna tajanstvenu osamljenu ženu Hannu (K. Winslet) s kojom se upušta u strastvenu vezu. Iako ona potraje jedno ljeto, i njega i nju ona jako dojmi i ispuni, pogotovo zbog toga što joj on, da popuni emocionalnu prazninu u životu i zabavi je, počne čitati zanimljive knjige. Osam godina kasnije, a nakon što je Hanna iznenada nestala, Michael, kao student prava, prisustvuje njemačkom suđenju za ratne zločine. Radi se o šest žena koje su osumnjičene da su skrivile smrt nekoliko stotina Židova. Jedna od osumnjičenih je Hanna...
"The Reader" poznatoga britanskoga redatelja Stephena Daldryja (Billy Elliot, Sati) potresan je film, adaptacija istoimenoga romana Bernarda Schlinka. Ovu čestu filmsku temu i pisac i redatelj na originalan su način prikazali, a čemu su, u fimskom mediju, pridonijeli vrhunski glumci, K. Winslet, R. Fiennes, D. Kross i drugi, ne manje vrsni glumci. Uz brojne nagrade i priznanja "The Reader" je osvojio Oscara za glavnu žensku ulogu (Kate Winslet).

Komentari (1)

Foto