Darby O'Gill (1959)

DARBY O' GILL AND THE LITTLE PEOPLE (Originalni naziv)

obiteljski romantika avantura

Stara pričalica, Irac Darby pripovijeda kako je jedne noći uhvatio vilinskog čovječuljka

 
Režija: Robert Stevenson
Scenarij: Lawrence Edward Watkin (prema pričama H. T. Kavana
Uloge: Albert Sharpe, Janet Munro, Sean Connery, Jimmy O'Dea, Walter Fitzgerald, ...

Filmografija

"Darby O'Gill" jedan je od najpopularnijih igranih filmova snimljenih u Disneyevoj produkciji za Disneyeva života. Izvrsno ga je režirao Britanac Robert Stevenson (1905-1986) koji je cijelu redateljsku karijeru ostvario u Americi gdje je šezdesetih godina bio najuspješniji redatelj Disneyevih igranih filmova. U "Darbyju O'Gillu" nastupa i dvadesetdevetogodišnji Sean Connery u jednoj od svojih prvih filmskih uloga u kojoj i pjeva!

Stara pričalica, Irac Darby O'Gill (A. Sharpe), upravitelj je imanja lorda Fitzpatricka (W. Fitzgerald). Na imanju već dugo živi u trošnoj kućici s kćeri Katie (J. Munro) koja je nedavno navršila dvadesetu godinu. Darby jako voli svirati na violini narodne irske pjesme i plesove, no još ga više veseli pripovijedati prijateljima u krčmi o svojim doživljajima. Tako im ispriča i da je jedne noći u planini uhvatio Briana (J. O'Dea), vilinskog čovječuljka ne višeg od tri pedlja. Brian je kralj svih vilinskih čovječuljaka koji žive skriveni duboko ispod zemlje. Darby je natjerao Briana da mu ispuni tri želje. Treća je želja bila ćup pun zlatnika.

Kad se ćup sa zlatnicima stvori pred Darbyjem, kralj Brian nagovori ga da izrekne i četvrtu želju. Čim je izrekao četvrtu želju, prve tri, pa i četvrta se ponište, a Brian mu se vragolasto nasmije u lice i nestane. Drugi dan lord Fitzpatrick obavijesti Darbyja da je doveo novog mladog upravitelja imanja iz Dublina. Mladić se zove Michael McBride (S. Connery) i nakon dva tjedna preuzet će Darbyjev posao, jer je Darby, po mišljenju Fitzpatricka, prestar.

Živjet će s Darbyjem i Katie sljedeća dva tjedna, a onda se Darby i kći moraju iseliti. Michael je zgodan mladić i odmah se svidi Katie. Darby se s njim dogovori da joj ne kažu odmah pravi razlog njegovog dolaska. Iste noći Darby slučajno padne u bunar i nađe se među malim ljudima - Brianovim podanicima. Darby odmah pomisli da bi mu prijateljstvo s tim raspjevanim i simpatičnim bićima natprirodnih sposobnosti moglo pomoći.

 


Komentari (0)

Foto