Spartak (1960)

SPARTACUS (Originalni naziv)

akcija povijesni biografski

Priča o Spartaku, gladijatoru koji je poveo pobunu robova protiv Rimskog Carstva

 
Režija: Stanley Kubrick
Scenarij: Dalton Trumbo, Howard Fast
Uloge: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, ...

Filmografija

Veličanstveni povijesni spektakl u režiji Stanleya Kubricka u produkciji glavnog glumca, energičnog Kirka Douglasa, bez sumnje je jedan od najboljih filmova tog žanra.

Spartak (K. Douglas) je legendarni vođa ustanka robova koji se dogodio 73. g. prije Krista. Spartak je podrijetlom Tračanin kojeg su 80. g. pr. Kr. zarobile rimske legije i zatim je prodan kao rob. Pobjegao je iz ropstva, ponovno pristupio tračkim četama, ali je uhvaćen te prodan kao gladijator u Capui, gdje je zbog hrabrosti, snage i iznimne spretnosti, dobio slobodu i 73. g. pr. Kr. postao gladijatorski učitelj. Iste je godine pobjegao sa skupinom robova i počeo borbu protiv rimske vojske kako bi većinu gladijatora vratio u Galiju, zemlju u kojoj se većina njih rodila. Poginuo je 71. g. pr. Kr. u odlučujućoj bici u Lukaniji.

Ovaj Spartakov životopis, prema romanu Howarda Fasta, vrlo je spretno obradio scenarist Dalton Trumbo, poznati američki književnik kojeg je pedesetih progonio senator McCarthy. Trumbova je prošlost vjerojatno bila jedan od glavnih motiva da kritičarka Anne Grayson njegov scenarij proglasi "nedvojbeno marksističkim". No unatoč različitim ideološkim interpretacijama, činjenica je da je Kubrickov film jedan od najuspješnijih povijesnih filmova koje je proizveo Hollywood, o čemu svjedoče tri Oscara: za fotografiju Russellu Mettyju, za sporednu mušku ulogu Peteru Ustinovu i scenografiju Alexandru Golitzenu te još dvije nominacije: Alexa Northa za glazbu i Roberta Lawrencea za montažu.


Komentari (7)

Foto