Kako sam upao na koledž (1989)

HOW I GOT INTO COLLEGE (Originalni naziv)

komedija romantika

Pomalo zbunjen tinejdžer se zbog zaljubljenosti odluči upisati na manje zvučan fakultet

 
Režija: Savage Steve Holland
Scenarij: Terrel Seltzer
Uloge: Corey Parker, Lara Flynn Boyle, Anthony Edwards, Finn Carter, ...

Filmografija

Zabavna romantična komedija redatelja Savagea Stevea Hollanda (Better Off Dead, One Crazy Summer, serije V.I.P. Lizzie McGuire), za koju scenarij potpisuje Terrel Seltzer (Jednog lijepog dana) nepretenciozno je, ležerno i šarmantno ostvarenje. Spretno kombinirajući elemente komedije i ozbiljnije dramske momente, redatelj Holland vješto kreira galeriju slikovitih, nesigurnih i plahih tinejdžera koji se suočavaju sa svijetom često dvoličnih odraslih.

Simpatični Marlon Browne (C. Parker) dobrodušan je i pomalo zbunjen tinejdžer iz Detroita, mladić koji svoje životne probleme pokušava rješavati uz pomoć dvojice izmišljenih prijatelja (B. Wagner i T. Kenny), te koji se još u prvom razredu gimnazije zaljubio u svoju atraktivnu kolegicu Jessicu Kailo (L. Flynn Boyle). Česta meta zadirkivanja svojih školskih kolega, Marlon je i četiri godine kasnije zaljubljen u Jessicu, zbog koje je sperman na sve.

Dok se ona natječe na školskim izborima, Marlon zbog nje odluči iznevjeriti roditeljska očekivanja te umjesto prestižnog koledža u Michiganu upisati manje zvučan fakultet Ramsey u Philadelphiji. No situacija na Ramseyu, koji bi željeli upisati i siromašna tamnoputa djevojka Vera Cook (T. Arnold) i daroviti mladi sportaš Ronny Rawlson (D. Davis), nije osobito bajna...

U filmu se redatelj Savage Steve Holland oslanja i na raspoložene nastupe glumačke postave predvođene C. Parkerom (Petak 13. V, Devet i pol tjedana, Biloxi Blues, serije Will i Grace, Dodir anđela), koji je ulogu dobio nakon što je od nje odustao slavni John Cusack. Uz L. Flynn Boyle (The Rookie, Ljubav u troje, Put za Welville, Sreća, Ljudi u crnom 2, serije Twin Peaks, Las Vegas, Ally McBeal), za ulogu u hit serijalu Pravda za sve 1999. nominiranu za Emmy.

U sporednoj ulozi je A. Edwards (Top Gun, Klijent, Zodiac, serija Život na sjeveru), zasigurno najpoznatiji po ulozi liječnika Marka Greenea u izuzetno popularnoj seriji Hitna služba, za koju je ovjenčan Zlatnim globusom i također višestruko nominiran za Emmy. Efektnu filmsku fotografiju potpisuje oskarovac Robert Elswitt (Ruka koja njiše kolijevku, Vodeni svijet, Divlja rijeka, Sutra nikada ne umire, Magnolija, Pijani od ljubavi, Syriana, Michael Clayton).


Komentari (0)

Foto