Adamovo rebro (1949)

Adam's Rib (Originalni naziv)

komedija romantika

Priča o pravničkom paru čiji brak uzdrma rad na istom slučaju

 
Režija: George Cukor
Scenarij: Ruth Gordon, Garson Kanin
Uloge: Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Judy Holliday, Tom Ewell, David Wayne

Filmografija

"Adamovo rebro" redatelja Georgea Cukora jedna je od legendarnih hollywoodskih screwball komedija slavnoga glumačkoga i privatnoga para Katharine Hepburn i Spencera Tracyja, kojima je ovo bio šesti po redu film od ukupno devet koje su zajedno snimili. Duhovita je to priča o pravničkom paru čiji brak uzdrma rad na istom slučaju, u kojemu je jedan od supružnika tužitelj, a drugi branitelj. Kroz ovako postavljen zaplet i kroz vrlo duhovite dijaloge, film i općenitije komentira muško-ženske odnose, osobito pitanja bračne vjernosti te suživota u braku.

Kada jedna Newyorčanka pokuša ubiti supruga preljubnika, tužitelj Adam Bonner (S. Tracy) dobije slučaj. No njegova supruga, ambiciozna odvjetnica odluči također preuzeti slučaj. Tako se dvoje supružnika nađu na suprotnim stranama jednoga pravnoga slučaja. Želeći dobiti parnicu, Amanda (K. Hepburn) je u stanju sve učiniti da pobijedi supruga, odnosno, sudskoga tužitelja. To će, naravno, početi izluđivati Adama i odraziti se na njihov privatni život...

Osim slavnoga dvojca u filmu glume i drugi vrlo poznati američki komičari - Judy Holliday, Tom Ewell i Jean Hagen. Film je bio nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg scenarija, te za neke druge nagrade.

 


Komentari (3)

Foto