Gori vatra (2003)

Gori vatra (Originalni naziv)

komedija drama

Gradić u Bosni pokušava stvoriti prividnu demokraciju uoči posjeta američkog predsjednika

 
Režija: Pjer Žalica
Scenarij: Pjer Žalica
Uloge: Enis Bešlagić, Bogdan Diklić, Jasna Žalica, Saša Petrović, Admir Glamočak...

Filmografija

Višestruko nagrađivani film reditelja Pjera Žalice koji prikazuje poslijeratno stanje u malom bosanskom gradiću.Proglašen je najboljim igranim filmom u Regionalnom programu Sarajevo film festivala, gdje je dobio još četiri posebne nagrade, a dobitnik je Srebrnog leoparda na Locarno Film Festivalu. Na Zagreb film festivalu osvojio je specijalnu nagradu žirija za dugometražni igrani film.

Nekoliko godina nakon rata u Bosni, muslimanski se gradić postupno oporavlja i izgrađuje. Međutim, vijest da će ih posjetiti američka delegacija na čelu s predsjednikom Billom Clintonom izaziva opću strku, te počinje organizacija svečanog dočeka, što povlači i pitanje poboljšavanja međusobnih odnosa stanovnika...

Solidna komedija bosanskog redatelja Pjera Žalice (Made in Sarajevo, Kod amidže Idriza) ironična je satira na ozračje koje vlada u njegovoj zemlji u kojoj je tek završio rat. Šaleći se na račun tamošnjih stanovnika, te strke oko priprema zbog dolaska stranih moćnika, film ne preže ni od simpatičnog prikaza političkih izaslanika, površno upoznatih s lokalnom situacijom."Gori vatra" (2003) pun je simpatičnih likova i smiješnih situacija, no također vrlo jasno podsjeća na tragedije koje su zadesile te prostore.


Komentari (2)

Foto