Pinokio (1940)

Pinocchio (Originalni naziv)

animirani obiteljski fantastika

Drveni lutak kreće na uzbudljivo putovanje vođen snažnom željom da postane pravi dječak

 
Režija: Hamilton Luske, Ben Sharpsteen
Scenarij: Carlo Collodi, Ted Sears
Uloge: Luka Šop, Rikard Simonelli, Vanja Drach, Jelena Miholjević, Mladen Vasary...

Filmografija

Svima draga priča o simpatičnom lutku i njegovim avanturama osvježena je u ovom posebnom platinastom izdanju povodom 70. godišnjice ovog Disneyevog crtića. Pridružite se omiljenom Geppettovom lutku - pod vodstvom Cvrčka Cvrkija u nezaboravnoj potrazi koja propituje Pinokijevu hrabrost, privrženost i iskrenost, osobne kvalitete koje mora naučiti kako bi postao pravim dječakom. Jedinstveni Pinokio zauvijek će živjeti u srcima svakoga tko je ikad pokušao zaželjeti želju.

Animirani film "Pinokio", jedan od klasika animiranog filma, prije sedam desetljeća oživio je priču talijanskog pisca Carla Collodija o drvodjelji Gepettu koji napravi lutka kojeg oživi vilinska magija i koji, kako bi postao pravi dječak, mora prevladati raznorazna iskušenja. Pinokijev put je lako prepoznatljiva metafora o odrastanju koja i danas, u eri računalne animacije, s lakoćom osvaja nove naraštaje. Zasluga je to kako razigrane, vanvremenske priče koja vješto barata širokom paletom emocija (od ushita sreće do straha), tako i dobro osmišljenih likova oživljenih besprijekornom animacijom te odlične partiture u kojoj sjajem pravog dragulja i danas blista song "When You Wish Upon a Star".
Dvostruko DVD izdanje "Pinokija" kojim Studio Disney obilježava sedamdeseti rođendan svog drugog dugometražnog animiranog filma doista je dojmljivo. Na prvom je disku digitalno obnovljeni film koji blista u originalnom koloritu obogaćen surround miksom zvuka, a moguće ga je čuti i u hrvatskoj sinkronizaciji, što će zasigurno oduševiti roditelje s malom djecom, dok je drugi disk rezerviran za mnoštvo priloga objedinjenih pod zajedničkim imenom "Iza kulisa Disneyjeve pozornice" a uključuje i izbačene scene, alternativni svršetak te novi prilog "Stvaranje Pinokija". Sve to jamči mnogo minuta pravog užitka.
Goran Ivanišević

Komentari (2)

Foto