Pakao (2005)

L'Enfer (Originalni naziv)

drama

Događaj iz prošlosti potpuno je udaljio tri sestre koje ni nakon 20 godina ne komuniciraju

 
Režija: Danis Tanović
Scenarij: Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieslowski
Uloge: Emmanuelle Béart, Karin Viard, Marie Gillain, Guillaume Canet, ...

Filmografija

Potresna i gorka psihološka drama o sudbini triju sestara koje nose teško breme tragedija iz rane mladosti. Tmurne atmosfere, ozbiljnih dijaloga i scena svađa i nerazumijevanja među bliskima, film na zoran način dočarava tužni svijet u kojemu se nalaze njegovi likovi.

Sophie (E. Béart), Céline (K. Viard) i Anne (M. Gillain) tri su sestre koje žive u Parizu, no prošlo je jako dugo vremena otkako se nisu vidjele. Naime, prije dvadeset i pet godina njihovoj se obitelji dogodila tragedija koja je dovela do uhićenja, te samoubojstva njihovog oca (M. Manojlović), a njihova je majka (C. Bouquet) zanijemila i ostala vezana za invalidska kolica.

To najviše potresa Sophie, koja se osjeća glavnim krivcem za obiteljsku tragediju. Međutim, one se zbliže zahvaljujući neobičnom posredniku - strancu koji djeluje kao da je bio uvučen u njihove probleme iz prošlosti, i koji bi im mogao rasvijetliti pitanja vezana uz nju, a koja postaju sve aktualnija.

Film je režirao nagrađivani bosanski redatelj Danis Tanović (najpoznatiji po Oscarom nagrađenom filmu Ničija zemlja), preuzevši scenarij Krzysztofa Kieslowskoga koji je kanio snimiti trilogiju čiji bi film "Pakao" bio jedan od dijelova (redatelj, naime, nije ostvario zamisao jer je u međuvremenu preminuo).


Komentari (1)

Foto