Videodrom (1983)

Videodrome (Originalni naziv)

triler drama sf

Urednik kanadskog televizijskog kanala razotkriva pozadinu sadističke TV emisije

 
Režija: David Cronenberg
Scenarij: David Cronenberg
Uloge: James Woods, Sonja Smits, Deborah Harry, Peter Dvorsky, Leslie Carlson

Filmografija

Zastrašujuća priča o TV programu koji uzrokuje halucinacije i poremećaje ponašanja djelo je redatelja Davida Cronenberga ("The Fly", "A History of Violence", "Eastern promises"). Film je popraćen istoimenim romanom kojeg je napisao hvaljeni pisac horor priča, Dennis Etchison.

Max Renn (J. Woods) glavni je urednik posebnog kanadskog televizijskog kanala koji je postao izuzetno popularan zahvaljujući kontroverznim sadržajima emisija koje prikazuje. Iako svjestan gledanosti programa, Max nije zadovoljan i u stalnoj je potrazi za nekim novim formama i temama, koje bi privukle još veće gledateljstvo. Jednoga dana pozvan je na sastanak gospodinu Harlanu (P. Dvorsky), direktoru piratske televizijske postaje koja prikazuje razne svjetske programe, uključujući i prilično nepoznate azijske. Tom prilikom Harlan Maxu prikaže Videodrom, bizarnu istočnjačku emisiju u kojoj se sustavno provodi mučenje, pa i ubijanje nepoznatih žena. Vjerujući da je takav program budućnost televizije, Max odluči početi emitirati Videodrom na svojoj televiziji, a u to uključi i svoju prijateljicu, radijsku voditeljicu Nicki Brand (D. Harry) te medijskog analitičara Briana O'Bliviona (J. Creley), neobičnu spodobu koja se samo pojavljuje na televiziji...

Videodrom kultnoga redatelja Davida Cronenberga (Scanners, Crash) neobičan je i intrigantan znanstvenofantastični film na granici s filmom strave, koji je već zarana stekao kultni status zbog nesvakidašnje teme koja na bizaran i morbidan način tretira televiziju kao medij čiji utjecaj pogubno djeluje na čovjeka. S temom sadističke televizijske emisije, nepoznatih redatelja i glumaca, koja se počne uvlačiti u živote onih koji su je propagirali, film predstavlja šokantnu viziju televizije kao sredstva izuzetnog utjecaja. Glavne uloge povjerene su izvrsnim glumcima J. Woodsu, P. Dvorskom i S. Smits, te poznatoj pop-pjevačici Deborah Harry.

 


Komentari (0)

Foto