srijeda, 03.06.2020 20:04

Rijeke Hrvatske (2009)

Rijeke Hrvatske (Originalni naziv)

dokumentarni

Serija prikazuje vodena bogatstva i značajnije rijeke kojima raspolaže naša Hrvatska

sez.1 ep.10Hrvatska obiluje rijekama, rječicama i potocima. 32 hrvatske rijeke duže su od 50 km, a samo ih 5 utječe u Jadransko more, ostalih 27 pripada crnomorskom slivu. U ovoj priči Stipe Božić nas vodi na pet manjih, ali svejedno zanimljivih rijeka. Najprije predstavlja Omblu, najkraću svjetsku rijeku (30 m) i njezine tajanstvene podzemne labirinte, zatim i Žrnovnicu, Jadro, Rječinu te Mirnu koja svojim vodotokom daje život istarskom poluotoku. Sinkronizacija: Ante Dorić
 
Režija: Stipe Božić
Scenarij: Stipe Božić
Uloge:

Filmografija

Autor putopisnog serijala Rijeke Hrvatske vodi nas po značajnijim hrvatskim rijekama, roneći u izvorima, ploveći u kanuima, hodajući divljim kanjonima krških ljepotica ili leteći iznad ravničarskih rijeka Slavonije.

Serija u 10 nastavaka govori o vodenom bogatstvu s kojim naša zemlja raspolaže, bogatstvu od oko 45 milijardi m3 obnovljive pitke vode ili 9500 m3 po stanovniku. Zato je Hrvatska, u odnosu na druge krajeve svijeta, bogata vodom. Čini se kao da vode nikada neće nestati te da će ona i dalje napajati, graditi i razgrađivati kao što je činila milijunima godina prije. Unatoč tome treba imati na umu tvrdnje stručnjaka koji upozoravaju da nam, iako je Zemlja "Vodeni planet", svejedno prijeti nestašica kvalitetne pitke vode.

Komentari (0)

Foto