Kalibar 20 za specijalista (1974)

THUNDERBOLT AND LIGHTFOOT (Originalni naziv)

akcija komedija kriminalistički

Pljačkaš banke uz pomoć mladog kradljivca ponovo okuplja bandu za još jednu pljačku

 
Režija: Michael Cimino
Scenarij: Michael Cimino
Uloge: Clint Eastwood, Jeff Bridges, George Kennedy, Geoffrey Lewis

Filmografija

"Kalibar 20 za specijalista" debitantski je redateljski projekt producenta, scenarista i redatelja Michaela Cimina (Vrata raja, Godina zmaja, Sicilijanac, Sati očaja), filmaša koji je 1979. nagrađen Oscarima za režiju i produkciju ratne drame "Lovac na jelene", a dobio je i Zlatni globus.

Dok u provincijskom američkom gradiću markantni svećenik vjernicima okupljenima u mjesnoj crkvi drži nadahnutu propovijed. Usred mise pojavi se muškarac koji izvuče pušku i prema velečasnom ispali nekoliko hitaca. Ispostavi se da je svećenik zapravo varalica i kriminalac John "Thunderbolt" Doherty (C. Eastwood), kojeg progone nekadašnji kompanjoni. U bijegu mu pomogne mladi kradljivac automobila Lightfoot (J. Bridges), pa se privremeno udruže u bijegu pred Thunderboltovim progniteljima. Sazna da je Thunderbolt s pokojnim suradnikom i dvojicom koja ga progone, Redom Learyjem (G. Kennedy) i Eddiejem Goodyjem (G. Lewis), opljačkao banku u Montani, poslije čega je pokojni suradnik sakrio plijen od pola milijuna dolara. Red i Eddie su uvjereni da ih je Thunderbolt onda prevario...

U glavnoj ulozi nastupa C. Eastwood (Za šaku dolara, Za dolar više, Dobar, loš, zao, U orlovskom gnijezdu, Vatrena lisica, Bronco Billy, Bijeg iz Alcatraza, Na vatrenoj liniji), možda najznačaniji suvremeni holivudski redatelj (Bljedoliki jahač, Savršeni svijet, Mostovi okruga Madison, Neograničena moć, Istinit zločin, Svemirski kauboji, Krvna slika), ovjenčan Oscarima za režiju vesterna "Nepomirljivi" i sportske drame "Djevojka od milijun dolara".

Eastwoodovi su partneri J. Bridges (Posljednja kino predstava, King Kong, Čovjek sa zvijezda, Fantastična braća Baker, Texasville, Kralj ribara, Divlji Bill, Veliki Lebowski, Vrata prema dolje), tijekom karijere četiri puta nominiran za Oscara i tri puta za Zlatni globus; zatim oskarovac G. Kennedy (Sinovi Katie Elder, Dvanaestorica žigosanih, Aerodrom, Mali vojnici, trilogija Goli pištolj) i G. Lewis (Bronco Billy, Ružičasti cadillac, Maverick, Ponoć u vrtu dobra i zla, Ubiti je lako).


Komentari (1)

Foto