Valcer s Bashirom (2008)

VALS IM BASHIR / WALTZ WITH BASHIR (Originalni naziv)

drama animirani ratni biografski

Potreseni vojnik pokušava se prisjetiti davno zaboravljenih sjećanja

 
Režija: Ari Folman
Scenarij: Ari Folman
Uloge: Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag, Ari Folman, Dror Harazi, Yehezkel Lazarov

Filmografija

Izraelski redatelj, Ari Folman ("Saint Clara", "Made In Israel") koristi vlastita iskustva kako bi nam dočarao užase i posljedice rata u ovom višestruko nagrađivanom biografskom filmu.

Jedne noći u baru stari prijatelj Arija Folmana ispriča mu svoju noćnu moru u kojoj ga progoni 26 divljih pasa. Oboje zaključe da san ima veze s izraelskom invazijom na Libanon u kojoj su obojica sudjelovali. No Ari se tog dijela svoga života ne sjeća te odluči posjetiti stare znance i suborce kako bi rekonstruirao događaje od prije 20-ak godina. Polako, sjećanja mu se počinju vraćati.

Već uvodna scena fascinira svojom bogatom izmjenom kadrova. Razaranja, strah i nemilosrdnost slike su koje animacijom ni malo ne gube na svojoj uvjerljivosti. Neobičan način fabuliranja animiranog filma u kojem intervjuirani svjedoci govore u kameru te nas tako uvode u svoje priče i viđenja događaja omogućuju redatelju prikazati nasilje i zvjerstva intenzitetom koji igranim filmom ne bi uspio postići. Izvrstan film koji je animaciju pretvorio u oruđe realnosti, a ne fantastike i fantazije. Na animaciji je radilo 13 animatora, nešto malo manje od 20-ak ljudi iz vizualnog i umjetničkog odjela.

Film je prikazan na prestižnim festivalima. 2009. je nagrađen Zlatnim globusom za najbolji strani film; 2009. je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a 2008. Ari Folman nominiran je u Cannesu za Zlatnu palmu.
Glasovi: Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag, Ari Folman, Dror Harazi, Yehezkel Lazarov, Mickey Leon


Komentari (0)

Foto