Ulice nasilja (1972)

Mean Streets (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Priča o mladom Talijanu, Njujorčanu koji je razapet između prijatelja, djevojke i mafijaša

 
Režija: Martin Scorsese
Scenarij: Martin Scorsese, Mardik Martin
Uloge: Robert De Niro, Harvey Keitel, David Proval, Amy Robinson, Richard Romanus...

Filmografija

To je prvi pravi autorski film Martina Scorsesea, jednog od najdarovitijih američkih redatelja. Na majstorski način ujedinio je dvije teme koje ga opsjedaju - sitne gangstere i katoličanstvo sa žestokim, poludokumentarističkim stilom i izvrsnom rock-glazbom. S tim filmom započele su i briljantne karijere dvojice tada vrlo mladih glumaca - Roberta De Nira i Harveya Keitela.

Kriminalistička drama o dvojici mladih Njujorčana talijanskog podrijetla koji žive u četvrti zvanoj "Mala Italija". Charlie (H. Keitel) je sitni kriminalac koji radi za svog ujaka i utjeruje dugove. Njegov je najbolji prijatelj i suradnik Johnny Boy (R. De Niro), eksplozivan mladić sklon bezrazložnom nasilju. Charlie se prema njemu odnosi pokroviteljski, jer zna da je Johnnie osoba psihopatskih karakteristika koja može izazvati neželjenu gužvu. Charlie je iskreni katolik i nada se božjem spasu i za sebe i za Johnnyja. Ako nisu na ulici, onda su u restoranu koji drže njihovi prijatelji Tony (D. Proval) i Michael (R. Romanus).

Charlie je zaljubljen u Teresu (A. Robinson), Johnyjevu rođakinju koja boluje od epilepsije. Charliejev ujak, iskusni mafijaš, nije zadovoljan što Charlie hoda s bolesnom djevojkom, a ne sviđa mu se ni nepredvidljivi Johnny. Razapet između prijatelja, djevojke i mafijaša, Charlie će se pokušati iz svega izvući, ali Johnny će se oteti kontroli i sve će krenuti naopako...


Komentari (2)

Foto