Miran čovjek (1952)

THE QUIET MAN (Originalni naziv)

drama romantika

Sin imigranata se vraća u rodnu Irsku kako bi upoznao svoje korijene i obiteljsku povijest

 
Režija: John Ford
Scenarij: Frank S. Nugent
Uloge: John Wayne, Maureen O´Hara, Barry Fitzgerald, Ward Bond, Victor McLaglen, ...

Filmografija

Ova romantična komedija je još jedno vrhunsko ostvarenje legendarnog Johna Forda, a riječ je o uspjeloj adaptaciji novinske kratke priče ''Green Rushes'' novinara Saturday Evening Posta Mauricea Walsha, izvorno objavljene 1933. godine.

Irsko provincijsko mjesto Innisfree 1920-ih. Svećenik Peter Lonergan (W. Bond) dobro se sjeća lijepog proljetnog dana kada je s vlaka sišao Sean Thornton (J. Wayne). Njegov dolazak privukao je pozornost stanovnika Innisfreeja, no malo je tko znao da je Sean sin njihovih sumještana koji su svojedobno emigrirali. Dok je Seanov otac umro u kažnjeničkoj koloniji u Australiji, majka mu je preminula kad je njemu bilo 12 godina. Prisiljen sam se podizati i uzdržavati, mladić se počeo baviti boksom, a iz tih vremena vuče i traumatična sjećanja. Čim stigne u slikoviti Innisfree, Sean se zaljubi u privlačnu crvenokosu Mary Kate Danaher (M. O´Hara), temperamentnu djevojku. Sean ne zna da je Mary Kate sestra bogatog farmera Squirea Willa Danahera zvanog Red (V. McLaglen), naprasitog momka s kojim će se ubrzo sukobiti. Naime, kad Sean odluči od bogate udovice Tillane (M. Natwick) otkupiti svoju staru obiteljsku kućicu, to izuzetno uznemiri Squirea koji je i sam bacio oko na njegov posjed. To je tek početak zavrzlama i nevolja kojima će svjedoci biti i simpatični mjesni pijanac Michaleen Oge Flynn (B. Fitzgerald) i otmjena gospođa Elizabeth Playfair (E. Crowe).

1953. godine ova romantična komedija je nagrađena Oscarima za najboljeg redatelja i najbolju fotografiju, uz nominacije u još pet kategorija. Nagrađena je i na festivalu u Veneciji te nominirana za dva Zlatna globusa.


Komentari (3)

Foto