Život u ružičastom (2007)

La Vie en Rose / La môme (Originalni naziv)

drama glazba biografski

Život legendarne francuske pjevačice, Edit Piaf

 
Režija: Olivier Dahan
Scenarij: Olivier Dahan, Isabelle Sobelman
Uloge: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Gérard Depardieu, Pascal Greggory

Filmografija

Film "La Môme" francuskoga redatelja Oliviera Dahana vrlo je dobra biografija što na zoran način predstavlja život jedne od najvećih francuskih legendi, pjevačice Edith Piaf koja je, uz izvanredan glas osebujne boje, postala mitska figura zbog svog izrazito nesretnog života.

Mala Edith nije rođena pod sretnom zvijezdom: majka joj je ulična pjevačica koja posljednji novčić troši na alkohol, otac cirkuski akrobat, a baka joj vodi javnu kuću. S dvadesetak godina, ona radi na Montmartreu kao ulična pjevačica, što urodi plodom: njezin izuzetan glas nije mogao proći nezapaženo. Vlasnik obližnjeg kluba angažira je kao pjevačicu, no ubrzo je ubijen. Njegov suradnik odluči ustrajati na tome da od nje izvuče ono najbolje: uskoro, već prilikom prvog velikog koncerta, Edith (M. Cotillard) postigne neviđen uspjeh koji je lansira u zvijezde...

Film je postigao sjajan uspjeh kako u Francuskoj tako i u svijetu (treći je najgledaniji film u Americi u posljednjih dvadeset godina), a dočekale su ga i prilično dobre kritike koje su uglavnom hvalile izvedbu glavne glumice M. Cotillard. Film je pun njezinih poznatih pjesama, dobro pogođene atmosfere Pariza tridesetih godine, te Sjedinjenih Država nakon Drugog svjetskog rata i uvjerljivo ocrtanih složenih odnosa među likovima. Uz brojne druge, film je osvojio dva Oscara, za glavnu žensku ulogu i filmsku šminku.

 


Komentari (4)

Foto