Začarani krug (1994)

THE CIRCLE GAME (Originalni naziv)

drama

Monika nakon što upadne u nevolje skrbništvo nad svojim djetetom prepušta svojoj majci

 
Režija: Brigitte Berman
Scenarij: Brigitte Berman, Lynn Hammond
Uloge: Marnie McPhail, Kate Fenner, Janet-Laine Green, Renessa Blitz, ...

Filmografija

Mala Renessa Blitz kao Andrea i Janet-Laine Green kao Anna izvrsne su u svojim ulogama, dok se mjestimično osjeća redateljsko neiskustvo Brigitte Berman, što je i logično jer je "Začarani krug" njezin debi. Berman je međutim iskusna redateljica dokumentarnih filmova: još 1981. debitirala je dokumentarnim filmom "Bix", retrospektivnim prikazom velikana jazza, a 1987. njezin je drugi dugometražni dokumentarac "Artie Shaw: vrijeme je sve što imaš", biografija jazz klarinetista Artija Shawa, nagrađen Oscarom.

Monika je, dok je kao djevojčica živjela u Njemačkoj, patila jer ju je majka Anna često zapostavljala, a naposljetku se odselila, ostavljajući je na skrb djedu i baki. Nekoliko godina kasnije, sad već u Kanadi, Monika je kao četrnaestogodišnjakinja pobjegla s dečkom od kuće, ponovno nesretna zbog majčina ponašanja. U toj pustolovini ostala je trudna i rodila djevojčicu, a preživljavala je družeći se sa savjesnom i odgovornom narkodilericom Niki. Tako je pala u ruke policiji koja joj je željela oduzeti dijete i dati ga socijalnoj službi. Stoga je nazvala majku koja je smjesta došla i odlučila preuzeti skrb o djetetu.

Pri tom je Moniki postavila uvjet: mora joj posve prepustiti odgoj djeteta, ili će ga ona u suprotnom prepustiti socijalnoj službi. Monika je potpisala majci skrbništvo nad vlastitim djetetom, a Anna je djevojčicu, nazvanu Andrea, počela odgajati kao vlastito dijete. Dvanaest godina kasnije Andrea misli da joj je Anna majka, a Monika starija sestra. Monika je sad članica klupskog banda i živi s Richardom koji je menadžer banda i s Monikom suautor pjesama. Anna jednom prilikom ode na višednevni odmor i ostavi Andreu samu.

Dok je djevojčica izvan kuće, dogodi se provala, a kad Monika sazna što se dogodilo, zaključi da je Anna jednako neodgovorna prema Andrei kao što je bila prema njoj. Zgrožena pri pomisli da je Andrea mogla stradati da se zatekla u kući u trenutku provale, Monika odluči zakonski zatražiti skrb nad vlastitom kćeri. Velik je problem što Andreu treba suočiti sa šokantnom činjenicom da joj je starija sestra zapravo majka, a majka baka. Uz to, Anna ne želi ni čuti da bi Monika preuzela skrb nad djevojčicom.

 


Komentari (0)

Foto