Don (2006)

DON / OFFSIDE (Originalni naziv)

drama obiteljski

Problematičan dječak izbačen iz škole dobiva još jednu šansu prije odlaska u internat

 
Režija: Arend Steenbergen
Scenarij: Arend Steenbergen
Uloge: Clemens Levert, Marius Gottlieb, Keisha Boye, Samir Veen, Ilias Addab, ...

Filmografija

Film novije nizozemske produkcije "Don", na međunarodnim festivalima predstavljen kao "Offside", urbana je drama namijenjena mlađim gledateljima.Premda ovakva tema češće dobiva nešto ležerniji i zabavniji tretman, nizozemski redatelj i scenarist Arend Steenbergen osmislio je i realizirao film kao nešto ozbiljniju dramu za mlade koja s ciljanom publikom uspješno komunicira upravo zahvaljujući svojoj realističnosti i životnosti.Uspjeh filma potvrdile su i mnoge nagrade, među kojima valja izdvojiti tri nagrade na Međunarodnom festivalu filma za djecu i mlade u Zlinu.

Zbog nevolja u koje neprestano upada, dvanaestogodišnji dječak Don (C. Levert) izbačen je iz škole. Njegovi imućni roditelji vjeruju kako je jedino rješenje za dječaka internat u inozemstvu, no prije drastične odluke ipak mu daju još jednu šansu da ostane u Nizozemskoj. U novoj školi, barem što se problematične djece tiče, Don nailazi na jaku konkurenciju.

Njegovim razredom "vlada" skupina bahatih dječaka koji se već prvoga dana namjere na pridošlicu i istuku ga. Tek jedan kolega iz razreda, samozatajni Hrvat Miloš (M. Gottlieb), pokuša pomoći Donu, savjetujući mu da se radije povuče i drži po strani. To će se pokazati nemogućim kad se Don odluči priključiti školskom nogometnom timu i shvati da većinu momčadi čine upravo njegovi neprijateljski nastrojeni kolege.

 


Komentari (0)

Foto