Kudravko (1959)

SHAGGY DOG (Originalni naziv)

komedija obiteljski fantastika

Pustolovine dječaka koji uz pomoć čarobnog prstena može poprimiti vlastito i pseće tijelo

 
Režija: Charles Burton
Scenarij: Lillie Hayward
Uloge: Fred MacMurray, Tommy Kirk, Kevin Corcoran, Roberta Shore, Tim Considine, ...

Filmografija

Film je godine 1960. osvojio Zlatnog Laurela, uglednu nagradu za komediju. Zbog velike popularnosti, doživio je nekoliko remakeova i nastavaka. Godine 1987. snimljen je film "The Return of Shaggy Dog", 1994. televizijska verzija Shaggy Doga, a 2006. godine istoimeni hit s Timom Allenom u glavnoj ulozi. Film je koloriran.

Wilby Daniels (T. Kirk) ima mlađeg brata Moocha (K. Corcoran), tatu i mamu. Tata Wilson (F. MacMurray) alergičan je na pse i nije mu drago kad se u susjedstvo doseli obitelj Andrassy, s velikim prljavo-bijelim kudravim psom Chiffonom. Wilby je oduševljen, jer je vlasnica psa lijepa djevojčica Franceska (R. Shore), kći dr. Mikhaila Andrassyja (A. Scourby). Ali, Franceska se sviđa i njegovom vršnjaku Buzzu (T. Considine), najpopularnijem dečku u gradu, koji hoda s najljepšom curom u gradu, Allison. Buzzu se toliko sviđa Franceska da je spreman Allison prepustiti Wilbyju.

Jednom prilikom, kad obojica prate Francesku u muzej, Wilbyju slučajno u manžeti nogavice ostane neobičan prsten. Prije nego što ga je odnio natrag u muzej, stavio ga je na prst i tada je već bilo kasno. Uskoro se počeo pretvarati u psa, i to ne bilo kojega, nego je zaposjeo tijelo Franceskinog Chiffona, budući da je prsten imao moć preseljenja u tuđe tijelo. Ni profesor Plumcutt, stručnjak za stare predmete, ne može pomoći Wilbyju, koji od tog trenutka naizmjenično, u nepredviđeno vrijeme, poprima vlastito i pseće tijelo...

Riječ je o klasičnoj komediji u najboljem smislu riječi, koja nimalo nije izgubila na draži unatoč tome što je snimljena prije pedeeset godina. Uz dobro smišljenu priču, tu su i izvrsni glumci, prije svega Fred MacMurray i Tommy Kirk, a zadivljuje i dresura psa, kao i maska u scenama gdje je to bilo potrebno. Film je godine 1960. osvojio Zlatnog Laurela, uglednu nagradu za komediju.


Komentari (0)

Foto