Nepodnošljivi gnjavator (2001)

Concorrenza sleale/Unfair Competition (Originalni naziv)

drama

Priča o dvojici posvađanih trgovaca odjećom koji jedan drugom smještaju prljave trikove

 
Režija: Ettore Scola
Scenarij: Furio Scarpelli, Ettore Scola
Uloge: Diego Abatantuono, Sergio Castellitto, Gérard Depardieu, Antonella Attili, ...

Filmografija

Žive u istom gradu, u istoj ulici, bave se istim poslom, pripadaju istom socijalnom miljeu, imaju slične obitelji, a ipak nisu jednaki, niti imaju jednaka prava. Gorka komedija o dva trgovca odjećom čiji se izlozi dodiruju, a oni provode dane smišljajući prljave trikove i nadmudrujući se čiji će dućan biti ljepši, bolji i tko će privući više kupaca. Njihovo rivalstvo ih pretvara u ljute neprijatelje i traje sve do trenutka dok jednom od njih nije ugrožena egzistencija, ali i život...

Godina je 1938. i Umbert (Diego Abatantuono) je krojač koji polako ostaje bez posla zbog Leonea (Sergio Castellitto), čija se prodavaonica za šivaći pribor nalazi odmah do Umbertovog salona.
Naime, Leone prodaje materijal po nižim cijenama od Umberta zbog čega ima puno mušterija. Pored ovih problema, Umberta strašno nervira što njegov sin Paolo (Elio Germano), izlazi sa Leoneovom kćerkom Susanna (Gioia Spaziani), a njihovi mlađi sinovi Pietruccio i Lele su najbolji prijatelji. Rivalstvo među ovim ljudima dovešće ih do žestoke svađe u javnosti u kojoj Umberto uvrijedi Leonea, Židova, na vjerskoj osnovi. Policajac koji je prolazio čuje njihovu svađu i Leone, koji je sakrivao svoju vjeroispovijest, počinje upadati u probleme: polako gubi mušterije, trpi nepravdu i gubi dostojanstvo. Dok gleda kako posao njegovog susjeda propada, Umbertova netrpeljivost se lagano pretvara u naklonost i želju da pomogne Leoneu.

Komentari (0)

Foto