Tamna zvijezda (1974)

Dark Star (Originalni naziv)

komedija triler sf

Priča o četri astronauta koji u dubokom svemiru uništavaju nestabilne planete

 
Režija: John Carpenter
Scenarij: John Carpenter, Dan O'Bannon
Uloge: Brian Narelle, Cal Kuniholm, Dre Pahich, Dan O'Bannon, Adam Beckenbaugh, ...

Filmografija

"Tamna zvijezda" je univerzalna priča o čovjekovoj egzistenciji kontekstualizirana motivima znanstveno-fantastičnog žanra. Film je poslužio kao nadahnuće nizu kasnijih žanrovski istovjetnih projekata, poglavito budućem klasiku "Alien" čiji je koscenarist upravo Dan O'Bannon. Osim njega, u filmu glume još trojica debitanata B. Narelle, C. Kuniholm i D. Pahich. Carpenter je filmom trasirao karijeru jednog od najznačajnijih suvremenih američkih redatelja žanra znanstvene fantastike i horora.

U 22. stoljeću čovječanstvo kolonizira obližnji svemir te tamo šalje misije čiji je zadatak uništiti nestabilne planete. Posljednjih dvadeset godina time se bavi posada svemirskog broda Dark Star čiji su članovi poručnik Doolittle (B. Narelle), narednik Pinback (D. O'Bannon), Boiler (C. Kuniholm) i Talby (D. Pahich). Njihovog preminulog zapovjednika Powella održava kriogeni sustav, dok rutinsku misiju prekidaju povremeno problemi s meteoritima. Prave nevolje počnu kada zataji brodsko računalo te se zaredaju kvarovi pri čemu se nadzoru otme i jedna od inteligentnih bomba koja pogrešno zaključi da ima božje poslanje...
Karijere mnogobrojnih poznatih redatelja obilježili su njihovi debitantski dugometražni filmovi. U slučaju proslavljenog američkog filmaša Johna Carpentera (Napad na policijsku stanicu, Noć vještica) to je "Tamna zvijezda". Carpenter je na njemu počeo raditi još kao student s kolegom Danom O'Bannonom s kojim je napisao izvornu priču i scenarij. Proslavivši se kao koscenarist Oscarom nagrađenog kratkometražnog igranog filma "The Resurrection of Broncho Billy" iz 1970. čiji je tekst napisao sa samo dvadeset i dvije godine, odmah po završetku studija posvetio se radu na svom dugometražnom prvijencu. Film je u konačnici stajao šezdesetak tisuća dolara, ali je briljantan zajednički rad Johna Carpentera i Dana O'Bannona stvorio iluziju neusporedivo izdašnije produciranog projekta. Njih su dvojica odradili gotovo sve sami. Carpenter je režirao film, skladao glazbu za njega te ga producirao, dok je O'Bannon nadgledao rad na specijalnim efektima, osmislio scenografiju i naposljetku montirao film. Uz to, preuzeo je jednu od uloga u filmu.

Komentari (1)

Foto