Na sjever prema Aljasci (1960)

NORTH TO ALASKA (Originalni naziv)

komedija vestern

Trojici tragača za zlatom život se potpuno mijenja pronalaskom zlatne žile

 
Režija: Henry Hathaway
Scenarij: John Lee Mahin, Martin Rackin, Claude Binyon
Uloge: John Wayne, Stewart Granger, Capucine, Ernie Covacs, Fabian, ...

Filmografija

Neobičan spoj vesterna i screwball komedije, izvrstan i vrlo zabavan film "Sjeverno prema Aljasci" Henryja Hathawaya. Na scenariju su nepotpisani surađivali i glasoviti dramatičar i dvostruki oskarovac Ben Hecht te Wendell Mayes.Rezultat je vrlo duhovito, izvrsno režirano, nepretenciozno, dinamično i lepršavo ostvarenje koje je postalo jedan od najvećih kino-hitova te godine. U glavnoj ulozi nastupa slavni J. Wayne oskarovac i ikona žanra vesterna, a njegovi su partneri S. Granger,francuska glumica Capucine i E. Kovacs.

Lučki gradić Nome na Aljasci 1900. godine, u vrijeme Zlatne groznice. Nakon što su protekle tri godine proveli u mukotrpnom traganju za zlatom, Samu McCordu (J. Wayne), njegovom partneru Georgeu Prattu (S. Granger) i Georgeovu 17-godišnjem sinu Billyju (Fabian) sreća se napokon osmjehnula. Obogativši se otkrićem zlatne žile, Sam i George odluče konačno srediti svoje živote.

U gradskom saloonu Sam upozna Frankieja Canona (E. Kovacs), varalicu s kojim se sukobi kad mu ovaj bezuspješno pokuša ukrasti torbu s novcem. Prije no što je krenuo u potragu za zlatom, George se u Seattleu zaručio s privlačnom Jenny Lamont (L. Chauvin), zbog čega Sam odluči brodom otputovati u Seattle i prijatelju dovesti zaručnicu. Ne zna, međutim, da ga čeka neugodno iznenađenje, jer se Jenny u međuvremenu udala.

Kad uskoro upozna privlačnu zabavljačicu Michelle Bonet zvanu Angel (Capucine), romantičnu djevojku francuskog podrijetla, Sam zaključi da bi ona možda ipak mogla utješiti Georgea. Angel je temperamentna i na prvi pogled se zaljubila u Sama. Kad se s Angel vrati u Nome, Sam dozna da je prevarant Frankie Canon u međuvremenu varanjem na kocki postao vlasnik gradskog saloona.

 


Komentari (1)

Foto