Laku noć i sretno (2005)

Good Night and Good Luck (Originalni naziv)

drama povijesni

Novinar Murrowu otvoreno se suprotstavio metodama "lova" zloglasnog senatora McCarthya

 
Režija: George Clooney
Scenarij: George Clooney, Grant Heslov
Uloge: Jeff Daniels, David Strathairn, Alex Borstein, Rose Abdoo, Dianne Reeves, ...

Filmografija

Riječ je o drami, snimanoj u crno-bijeloj tehnici, čija se tematika bavi novinarskom etikom, pravom na iznošenje istine u novinarstvu te novinarskom (ne)poštenju nasuprot vladajućim političarima i njihovim interesima.Prema istinitom događaju o TV novinaru Edwardu R. Murrowu koji je sredinom pedesetih stao otvoreno protiv metoda zloglasnog senatora Josepha McCarthya prilikom njegovog "lova na (komunističke) vještice".Film je osvojio 22 nagrade, a imao je 60 nominacija.

Edward R Murrow je predani televizijski novinar koji želi javnosti predstaviti provjerene činjenice, a izbjeći svaku vrstu laži i nagađanja. Murrow i njegovo osoblje se bori protiv korporativnih i sponzorskih uvjeta, te istražuje laži i zastrašujuću taktiku senatora McCarthyja tokom njegovog poznatog "lova na vještice”.
Nakon što Murrow u svom televizijskom prilogu otvoreno prozove zloglasnog McCarthyja, slijedi senatorov odgovor i optužba da je sam Murroy zakleti komunist. U klimi straha i nepovjerenja rodit će se otpor koji će se pokazati povijesno bitnim za daljnje određenje novinarske profesije.


Komentari (0)

Foto