Magnolia (1999)

MAGNOLIA (Originalni naziv)

drama

Epska priča koja tematizira sudbine desetak naoko nepovezanih ljudskih života

 
Režija: Paul Thomas Anderson
Scenarij: Paul Thomas Anderson
Uloge: Jason Robards Jr., Julianne Moore, Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, ...

Filmografija

Postpostmodernizam je jedna od mogućih idejnih i žanrovskih odrednica ove mozaične drame Paula Thomasa Andersona koji je, baš kao i u slučaju svog ranijeg filma "Kralj pornića" (1997), oduševio kritičare. U doba premijere "Magnolije" Anderson je tek napunio 29 godina, pa je odmah stekao status vunderkinda, dok su njegov film uspoređivali s ostvarenjima Roberta Altmana i Orsona Wellesa...

Je li ljudski život niz slučajnosti ili je u svakom trenutku predodređen? Moćni TV producent Earl Partridge (J. Robards) nema više vremena za takve dvojbe, jer umire od raka, a jedina mu je želja da ponovno vidi svog sina Franka (T. Cruise) od kojeg se otuđio nakon razvoda. Frank je u međuvremenu promijenio prezime i kao T. J. Mackey vodi seminar za muškarce "Zavedi i razori" na kojem podučava svoje frustrirane polaznike kako steći ženinu naklonost i zatim je nemilosrdno ostaviti. Earlova nova supruga Linda (J. Moore) dvostruko je mlađa od muža i premda se udala zbog bogatstva, tek sada shvaća koliko je u njega zaljubljena.
Earlov popularni kviz "Što djeca znaju?" vodi također smrtno bolesni Jimmy Gator (P. B. Hall) i, baš kao i poslodavac, ima problema sa svojom kćeri Claudijom (M. Dillon) koja se sve više odaje kokainu unatoč naklonosti policajca Jima Kurringa (J. C. Reilly). Zvijezdu ovog iznimno gledanog TV showa, malog Stanleyja Spectera (J. Blackman) koji je upravo na putu da prestigne rekordni rezultat natjecatelja iz 60-ih Donnieja Smitha (W. H. Macy), brutalno iskorištava njegov otac Rick (M. Bowen). I dok Earl broji posljednje trenutke života, njegov njegovatelj Phil (P. S. Hoffman) kreće u potragu za Frankom...
Poput Altmana u "Kratkim rezovima" ili Tarantina u "Paklenom šundu", režiser Anderson je vrlo vješto iskoristio koncept narativnog paralelizma, pa njegova drama u istom vremenu (jedan dan), na istom prostoru (San Fernando Valley) i oko iste teme (utjecaj TV medija) tematizira sudbine desetak naoko nepovezanih ljudskih života.
U filmu nastupaju među ostalima: J. Robards (Svi predsjednikovi ljudi, Julia) i T. Cruise (Rođen 4. srpnja, Jerry Maguire) koji je za svoj nastup dobio Zlatni globus. Film je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2000. osvojio Zlatnog medvjeda. "Magnolija" je nominirana i za tri Oscara (Andersonov scenarij, Cruiseova epizoda i pjesma "Save Me" kantautorice Aimee Mann), dok je osobitost da je čak devet glumačkih imena sudjelovalo i u postavi redateljeva "Kralj pornića".

Komentari (0)

Foto