Probuđena savjest (1999)

THE INSIDER (Originalni naziv)

triler drama biografski

TV producent nagovara znastvenika iz tvornice duhana da progovori o štetnosti pušenja

 
Režija: Michael Mann
Scenarij: Eric Roth, Marie Brenner
Uloge: Russell Crowe, Al Pacino, Christopher Plummer, Gina Gershon, ...

Filmografija

Usprkos vrlo dobrim kritikama i optimističnim predviđanjima, film nije osvojio nijedan od sedam Oscara za koje je bio nominiran, no osvojio je Zlatni satelit (najbolji redatelj i najbolji film) te nagrade koje dodjeljuju udruženja filmskih kritičara iz Bostona, Los Angelesa, Santa Fea, Londona i Italije.

Lowell Bergman (A. Pacino) je producent emisije "60 minuta" u televizijskoj kući CBS. Istražujući podatke o duhanskoj industriji, upoznaje dr. Jeffreya Wigenda (R. Crowe), znanstvenika koji je otpušten iz Browna i Williamsona, tvrtke koja proizvodi cigarete. Kad shvati da Wigend zna sve o prikrivanju podataka o štetnosti pušenja, Bergman ga počne nagovarati da nastupi u emisiji i otkrije to javnosti. No, Wigenda, iako je otpušten, i dalje obvezuje dogovor o povjerljivosti podataka povezanih s radom kompanije. Nakon nekog vremena, usprkos tome što on i njegova obitelj dobivaju anonimne prijetnje, Wigend pristaje na snimanje razgovora, no uprava CBS-a zabranjuje njegovo emitiranje...
Nakon velikog uspjeha "Posljednjeg Mohikanca" i "Vrućine", američki redatelj, scenarist i producent Michael Mann snimio je film o duhanskoj aferi. Događaji prikazani u filmu odigrali su se 1994. godine, a predložak za scenarij bio je članak Marie Brenner "Čovjek koji je previše znao", objavljen u Vanity Fairu. Iako je središnji lik priče znanstvenik Wigend, kojega glumi Russell Crowe, zvijezda je filma Al Pacino (Pacino je glumio i u Mannovu prethodnom filmu "Vrućina"), u ulozi Bergmana, televizijskog producenta koji je potpuno predan svome poslu. Mikea Wallacea, novinara koji je u emisiji vodio razgovor s Wigendom, glumi Christopher Plummer.

Komentari (4)

Foto